Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deep Throat är död

Annons

Källan Deep Throat från Watergateaffären, som ledde till att president Richard Nixon avgick 1974, har avlidit 95 år gammal.

Deep Throat, alias Mark Felt, var på 1970-talet FBI:s andreman och den som ledde journalisterna Carl Bernstein och Bob Woodward från The Washington Post på rätt väg när de avslöjade Watergateskandalen.

Deep Throat brukar kallas USA mest kända anonyma källa. Han dog i sömnen på ett sjukhem i Kalifornien, rapporterar just Bob Woodward.

Felts identitet blev känd 2005, då han var 91 år. Woodward och Bernstein hade lovat att tiga om hans identitet till efter hans död. De höll sitt löfte, men Felts dotter Joan och advokaten John O'Connor listade ut att han var den legendariske uppgiftslämnaren och pressade honom att medge detta.

Affären började med ett till synes simpelt inbrott i kontorshuset Watergate i Washington 1972. Så småningom stod det klart att det var demokraternas högkvarter inför presidentvalskampanjen som var målet. Journalisternas granskning av det inträffade ledde högre och högre upp i Vita husets hierarki. När Richard Nixon tvingades lämna ut ljudband från Vita huset visade det sig att presidenten - vid sidan av att använda ett pinsamt grovt språk och inte sällan vara berusad - också hade fått kännedom om inbrottet i efterhand och godkänt en mörkläggning för att försvåra utredningen.

Mer läsning

Annons