Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debutanternas kväll i Göteborg

Annons

Deltävling nummer tre kan bli debutanternas afton. Med headbangande och growl förväntas Outtrigger kamma hem en finalbiljett. Stjärnan under fredagens genrep i Göteborg var dock 17-årige Oscar Zia.

Metalbandet Outtrigger, som halkat in i schlagern via sin cover av förra årets vinnarlåt "You", är förhandstippade som favoriter i Göteborg. Bidraget "Echo" är det hårdaste i startfältet. Bandet inledde genrepet i stålburar och sångaren Simon Peyron tog ton iförd tvångströja och ansiktsmask à la Hannibal Lecter.

Det känns kul att bjuda till med något extra. Vi tror inte att vi kommer skrämma publiken, de stannande ju kvar på sina platser i alla fall, säger Peyron.

Idolen Zia

Vem ska då göra killarna sällskap till finalen? Ska man tro spelbolagen blir det ynglingen Oscar Zia. I fjol blev han riksbekant i "Lets dance" och syntes även som sidekick till Behrang Miri som då tog sig till Andra chansen. Nu tar han steget ut som soloartist i festivalen med "Yes we can" - en popdänga med tydliga blinkningar mot Britney Spears och pojkbandet N'Sync. På plats i Scandinavium fanns många fans och jublet steg varje gång Zias namn nämndes.

Stödet känns skönt, det ger mig en boost. Men jag tror framförallt att det är tv-tittarna som jag måste charma, säger Oscar Zia.

Fler bubblare

Bland utmanarna finns en annan 90-talsdoftande låt. Få i tävlingen har ett lika långt CV som Dr Alban, och med Jessica Folcker vid sin sida tros han ha en chans att ta sig direkt till final. Efter genomköraren på scen var båda nöjda.

Det känns som att det kommer gå bra, vi hoppas att vi tar oss vidare men det är ett starkt startfält, säger Folcker.

En joker i leken är Ace Wilder. Bakom alter egot döljer sig Alice Gernandt, född i Sverige men uppväxt i USA. Den numera Stockholmsbaserade tjejen har gjort sig ett namn som låtskrivare i bland annat Tyskland. I Melodifestivalen står hon ensam i strålkastarljuset tills ett gäng dansare, iklädda dräkter som för tankarna till tecknade bovar, dyker upp.

Jag trodde att jag skulle svimma däruppe. Det en stor skillnad jämfört med att stå i en studio, att vara med i Melodifestivalen är extremt, säger en tagen Alice Gernandt.

Mer läsning

Annons