Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debutanten skrev historia

Annons

Inte nog med att han blev Färjestads yngste SHL-spelare genom tiderna.

Backen Oliver Kylington passade även på att bli SHL:s yngste målskytt i sin debut.

Det är en galen dag, sade 16-åringen efter 2-1-segern borta mot Modo.

När Färjestads tränare Andreas Johansson pratade om Oliver Kylington på presskonferensen efter 2-1-segern mot Modo liknade han den unge backens intåg i SHL med en saga.

Det är svårt att inte hålla med.

I fredags fick Kylington, värvad från Södertälje, veta att han skulle få debutera mot Modo.

16 år, fyra månader och nio dagar gammal gjorde han mål i SHL, ett 2-0-mål som nu är ett rekordmål. Legendaren Calle Johansson var 16 år, sju månader och 17 dagar när han blev den yngste målskytten någonsin i dåvarande elitserien 1983.

Nu kommer Oliver Kylingtons namn att stå i historieböckerna.

Jag vet inte vad jag ska säga egentligen, sade Kylington. Det känns jävligt skönt, men jag har inte riktigt tagit in det än. Det är overkligt. Det var ingenting jag hade förväntat mig.

TT: Hur var det att spela?

I första perioden var jag nervös, det är inte varje dag man får spela inför så mycket publik. Men i andra perioden tyckte jag att det släppte loss, jag kom in i mitt spel och vågade göra saker.

Målet som går till historien föregicks också av en lång och fin uppåkning av Kylington.

Jag hämtade pucken bakom mål och började åka. Jag kollade om jag hade någon att passa, men de kom bakom mig så jag tog pucken själv. Jag drog någon i mittzonen, fick ut pucken på vänstersidan och fick i väg ett skott mot mål. Det var inte världens bästa skott men det gick ju.

Som om inte rekordet var nog blev målet matchavgörande. Modo reducerade i slutminuten genom Gustav Possler, men 1-2 stod sig fram till slutsignalen.

Matchen i sig var ingen höjdare från något av lagen egentligen, men FBK tog tidigt ledningen genom Pontus Åberg och kunde rida på den vågen, mot ett Modo som fortsätter att vara väldigt blekt offensivt.

Hemmalaget sköt 33 skott på mål under kvällen men målchanserna var lätträknade. Talande för den offensiva krampen i Ö-vikslaget var att amerikanen T.J. Hensick - värvad för att i huvudsak göra poäng - var bänkad under en stor del av den tredje perioden.

För FBK var de tre poängen minst sagt nyttiga, och till skillnad från Modo klättrade laget i tabellen, från elfte till sjunde plats.

Mer läsning

Annons