Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattartiklar och insändare kapades av anonyma nyhetssajten: "Det är förkastligt"

Flera av texterna som har publicerats på den anonyma nyhetssajten är direkt kopierade från allehanda.se. Det gäller framför allt insändare och debattartiklar.
– Det är respektlöst mot de som har skickat in materialet till oss, säger chefredaktören Karin Näslund.

Annons

Den anonyma nyhetssajten är sedan lördagen stängd. Men kopiorna som finns av sidan visar bland annat en kategori med debattartiklar och insändare.

Läs också: S bekräftar – tjänsteman bakom anonyma nyhetssajten: "Det ska vara ett privat initiativ"

Texterna som finns där är ordagrant kopierade insändare från allehanda.se.

En av dem är en replik som Erik Lövgren (S), landstingsråd och ordförande för landstingsstyrelsen, har skrivit. Hans namn står under texten men källan där den har hämtats saknas. Det kan tolkas som att den har skickats direkt till den anonyma nyhetssidan.

– Det har den inte. Replikerna skickas till redaktionerna men inte till den här sidan, säger Erik Lövgren.

Ledare (S): Susanne Sjöstedt: Så oerhört pinsamt för sossarna!

Eva Rudström är en av författarna till en insändare som publicerats på allehanda.se och som i sin helhet, med hennes namn och tre andras, har lagts ut på sajten.

–Jag känner inte till sidan. Vi skickade insändaren till Sundsvalls Tidning, Allehanda.se och kanske även till ETC. Det är oschysst att lägga ut den någon annanstans utan att kontakta någon av oss först. Det känns också konstigt att inte veta vem som står bakom sidan, säger Eva Rudström.

Läs också: S-tjänsteman i länet kopplas till anonym nyhetssajt

Sundsvalls Tidnings, Tidningen Ångermanlands och Örnsköldsviks Allehandas chefredaktör Karin Näslund kommenterar de kapade insändarna.

– Det är förkastligt. Vi skulle aldrig sprida insändare vidare utan skribentens önskan, och det är oerhört olyckligt om någon skulle tro att vi jobbar så, säger Karin Näslund.

Läs också: Möt Karin Näslund – första kvinnliga chefredaktören på ÖA och TÅ: "Vi ska vara en viktig del av vårt samhälle"

Efter att personen bakom sidan mailade oss med kommentarer under söndagskvällen har vi ställt frågan om de texter som tagits från allehanda.se. Personen har ännu inte svarat.

Läs också: Personen bakom anonyma sajten: "Tar till mig av kritiken – har inte varit tydlig"