Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför får ni lägre pension, i år?

Du har säkert hört att det är bromsen som gör att pensionerna sänks under 2014. Men behöver det vara så?

Annons

De flesta med pension har fått sina utbetalningar, och kan göra sina egna observationer. I år har pensionen sänkts med cirka 300 kronor per månad för den genomsnittlige pensionären. Regeringen genomför en blygsam skattesänkning på cirka 100 kronor. Men har man oturen att bo i en kommun eller region som höjt skatten, blir effekten ännu mindre i plånboken. Resultatet ser du i sänkningen av din pension.

Partierna i pensionsgruppen är inte ärliga mot pensionärerna! Du har säkert hört att det är bromsen som gör att pensionerna sänks under 2014. Men behöver det vara så? Varför minskar pensionerna?

Bromsen är ingen naturkraft som inte kan styras. Den automatiska regleringen, som den egentligen heter, är ett politiskt beslut och kunde rivas upp om viljan funnits.

Ett förskott på 17 procent, som läggs på den första pensionen, avbetalas via ett avdrag på kommande pensioner med 1,6 procent per år. Att förskottet är färdigbetalt efter drygt tio har ingen betydelse. Du fortsätter att betala på detta förskott livet ut, trots att det är färdigbetalat. Är du gammal nog, betalar du av på ett förskott som du aldrig fått. Ja, det är sant!

I dag norpar staten de pensionsinbetalningar som görs på löneutrymmet över cirka 38 000 kronor per månad. Detta motsvarar ungefär 15 miljarder per år. I år sänks pensionerna med cirka 6 miljarder. Det hade inte behövts utan denna fortsatta dränering av systemet.

SPI Välfärden är den moderna versionen av Sveriges Pensionärers Intresseparti. Tre av våra krav är:

1. Ingen skatt på de första 10 000 kronorna pension per månad. Det vill säga ett grundavdrag på 120 000 kronor per år. Sätter fart på svensk ekonomi och ger de fattiga pensionärerna en rättvis pension.

2. Redovisa tydligt förskottsbeloppet och avdraget på 1,6 procent per år som alla betalar.

3. Alla pensionsavgifter ska gå in i pensionssystemet. Även om de inte ger pensionspoäng vill säkert de som betalar avgifterna att de ska gå till pensionerna.

Följ oss gärna på vår hemsida, spi-välfärden.se eller på Facebook. Med SPI Välfärden i de styrande församlingarna får pensionärer och blivande pensionärer en mycket tydlig och hög röst.

Göran Dandelo

Partiledare

Jarl Strömbäck

SPI Välfärden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons