Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska kyrkan och We Effect: Svenska företag spelar roll i Centralamerika

/
  • Nyligen mördades miljöaktivisten och urfolksledaren Berta Cáceres för att hon protesterat mot ett dammbygge i Honduras, skriver insändarskribenterna.

Annons

Att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter i Centralamerika är världens just nu kanske farligaste jobb. Nyligen mördades miljöaktivisten och urfolksledaren Berta Cáceres för att hon protesterat mot ett dammbygge i Honduras. Kort därefter mördades ytterligare en ledare från samma organisation, Nelson Garcia. Under förra året registrerades 493 attacker mot människorättsförsvarare bara i Guatemala.

Inte sällan är dessa händelser knutna till företag som bedriver storskaliga investeringar i till exempel gruv- eller dammbyggen. Mot den bakgrunden var vi, representanter för svenska företag, kyrka och biståndsorganisationer, på plats i Guatemala för att uppmärksamma situationen i landet. Vi har mött företrädare för civilsamhälle, näringsliv och riksdag, och känner stark oro. FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter respekteras inte överhuvudtaget. Det är statens ansvar att se till att skydda sina medborgare genom lagar och system, men den guatemalanska staten är inte i närheten av att leva upp till sina skyldigheter.

■■ För fler insändare, klicka här.

Men vi vet att det finns vägar som leder till en ljusare framtid i regionen. Att stärka kvinnors företagande och entreprenörskap är en. Att påvisa för företagen att konsumenters värderingar om schyssta villkor måste införlivas om de vill vara konkurrenskraftiga och växa på den internationella marknaden är en annan.

I Sverige är hållbarhet och socialt ansvarstagande en självklarhet i många företag, något som styrelser och anställda känner stolthet för. Guatemala och dess grannländer kan göra samma resa, men de behöver övertygas.

Svenska företag som är aktiva i Centralamerika, såsom Ericsson, ABB och Oriflame, kan spela en viktig roll. Med tryck från investerare med aktier i utvinningsbolagen, och från svenska företag som verkar i och handlar med landet, skapas incitament för förändring.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Vi vill därför uppmana svenska företag att ta en mer aktiv roll i främjandet av en positiv politisk och ekonomisk utveckling i Centralamerika. Skriv ett nytt kapitel i era hållbarhetsredovisningar och visa Centralamerikanska företag att det är möjligt att skapa aktieägarvärde, tillväxt och samtidigt bidra till en hållbar utveckling där mänskliga rättigheter, jämställdhet och miljö står i fokus.

Tommy Ohlström

Vd KF och styrelseordförande We Effect

Camilla Wagner

Jämställdhetsexpert Management by Kerstin och vd Klara K.

Pia Carlsson Thörnqvist

kommunikations- och marknadsdirektör Folksam

Christian Åhlund

Advokat och konsult inom MR-frågor

Anneli Rogeman

vd We Effect

Bo Forsberg

Generalsekreterare Diakonia

Anders Wejryd

Ärkebiskop emeritus Svenska kyrkan

Ann Svensén

Generalsekreterare på IM

Gunilla Hallonsten

T.f. Internationell chef Svenska kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons