Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar direkt: Det är inte särskilt offensivt

Det skulle vara intressant att höra hur kommunalrådet vill beskriva dessa felsatsningar om inte den snälla benämning marknadsföringsaktiviteter duger.

Annons

Svar direkt till Glenn Nordlund (S) och signaturen ”Ebberöds bank”:

Låt oss först diskutera vad som avsågs med formuleringen ”jippobetonade marknadsföringsaktiviteter”. Jo, satsningar på virtuella handelsbodar och kommunala landsbygdsappar. Till den bilden kan adderas kommunala konsultresor till bland annat USA, Portugal och Italien inom ramen för landsbygdsprogrammen.

Det skulle vara intressant att höra hur kommunalråd Glenn Nordlund vill beskriva dessa felsatsningar om inte den snälla benämning marknadsföringsaktiviteter duger, kanske vill Nordlund tala klarspråk om slöseri med skattemedel?

Ska vi dessutom vara generösa gentemot Nordlunds redovisade siffror landar vi på en summa runt 150 miljoner. Det motsvarar alltså ett par tre tusenlappar per invånare och kan jämföras med de 180 miljoner som nu ska investeras enbart i stadsdelen Själevad. Så värst offensiv landsbygdspolitik har alltså inte Nordlund bedrivit.

Vill kommunalråd Glenn Nordlund framgent agera trovärdigt i landsbygdfrågor måste han kunna presentera reella siffror i form av investeringar eller befolkningsstatisk som visar att det faktiskt sker tillväxt på landsbygden i Örnsköldsvik. Det imponerar betydligt mer än att han nu slår sig för bröstet efter att kommunen har blivit omnämnd i en skrift från Centerpartiledaren Annie Lööfs näringsdepartement.

Därefter finns ett par ord att säga om att sälja ut delar av allmännyttan.

Det finns ingen anledning att oroa sig för hemlöshet bara för att Övikshem säljer bort en del av beståndet. Det här är inte Stockholm. Örnsköldsviks fastighetsmarknad är välmående och det finns ett flertal driftiga och ansvarstagande privata bostadsbolag. Allmännyttan är dessutom inte alltid det bästa alternativet för människor med begränsad ekonomi. Därtill är det någon slags myt att enbart ekonomiskt svagare människor hyr av Övikshem.

Sedan finns en klar poäng med att kommunen naturligtvis ska göra så bra affärer som möjligt, även jag kan väl tycka att det varit lite si och så med den saken ibland. Men beträffande Parken måste affären ses i perspektiv av att kommunen nu slipper bära mångmiljonkostnader för den bidragstunga förening som under flera år misskött sina åtaganden. Avseende Arkenfastigheterna så noterar jag där en lätt missuppfattning; 450 miljoner är inte ett relevant jämförelsetal eftersom inte allt inkråm ingått i affären.

Avslutningsvis handlar det inte om ett nollsummespel om Övikshem säljer fastigheter, själva idén är ju att vinsterna återinvesteras i allmännyttan.

Tomas Izaias Englund

Ledarskribent, Örnsköldsviks Allehanda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons