Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-politiker: Moderaterna saknar nya politiska idéer och har inte verkligheten på sin sida

/
  • Moderatledaren Anna Kindberg Batra får kritik av Jasenko Osmanovic och Kristina Nilsson, S-politiker i Västernorrland.

Annons

Det går på många sätt bra för Sverige just nu, även om det också finns områden där det kvarstår stora utmaningar.

Tillväxten ökar, underskottet minskar och arbetslösheten sjunker. Kanske går det i själva verket så bra att Moderaterna och Anna Kinberg Batra känner sig tvungna att slira på sanningen om både verkligheten och den egna politiken för att kunna driva opposition.

De senaste månaderna har Kinberg Batra nämligen vid flera tillfällen avslöjats med såväl halvsanningar som rena lögner. Exemplen börjar bli för många för att det ska kunna avfärdas som olycksfall i arbetet; det förefaller vara en medveten strategi.

Förra sommaren presenterade Anna Kinberg Batra ett nytt skatteavdrag som påstods vara riktat mot låginkomsttagare. Det visade sig vara att nytt jobbskatteavdrag där de med de lägsta inkomsterna bara skulle få en tiondel så stor skattesänkning som höginkomsttagare. Istället för nytänkande alltså klassisk gammelmoderat skattesänkarpolitik.

I riksdagens talarstol har Anna Kinberg Batra falskeligen anklagat statsministern för att inte tala sanning när statsministern påpekade att Moderaterna ville göra stora nedskärningar i skolan, bland annat genom att slopa regeringens satsning på höjda lärarlöner.

För ordningens skull bör dock nämnas att Moderaterna senare under våren har meddelat att de lägger ner sitt motstånd mot regeringens lärarlönesatsning.

Anna Kinberg Batra påstår också att Moderaterna till skillnad från övriga borgerliga partier inte har några förslag om sänkta löner. Men Moderaternas första-jobbet-anställning går ut på att lagstifta om att ungdomar och nyanlända ska jobba 40 timmar i veckan, men bara få lön för 24–30 timmar. Vad är det om inte sänkt lön? Risken är dessutom stor att de här låga lönerna sprider sig till andra grupper på arbetsmarknaden.

■■ För fler insändare, klicka här.

Men den hittills mest flagranta lögnen kom i söndagens partiledardebatt i SVT när Anna Kinberg Batra hävdade att en ensamstående trebarnsförälder utan jobb kan få tiotusen kronor mer varje månad i bidrag än på att jobba som undersköterska. Men den föräldern får i själva verket flera tusen kronor mer i plånboken varje månad, och bättre pension, genom att jobba.

I samma debatt hann hon även påstå att rut-branschen backar när sanningen i själva verket är motsatsen.

Detta är inga misstag eller felsägningar utan sannolikt en del av Moderaternas strategi. De förstår att skattesänkningar och lägre löner knappast framstår som lösningen på dagens samhällsproblem och väljer att blanda bort korten med aggressiv retorik.

Istället för att ompröva den politik som redan har testats under två mandatperioder och dömts ut av väljarna vill de fortsätta att avveckla den svenska modellen. För är det något som är dagens sanning så är det att Moderaterna saknar nya politiska idéer och inte heller har verkligheten på sin sida.

Jasenko Omanovic (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons