Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingen saknar effektiva motmedel mot stafettläkarsystemet

Enligt en enkät från 2003 hade de flesta som valt att arbeta som stafettläkare gjort detta på grund av arbetsmiljön på den tjänst de lämnade.

Annons

Replik till Thomas Lundberg på Allehanda.se den 25/1.

I George Orwells berömda roman 1984 var Sanningsministeriet ett statligt organ med uppgift att skriva om historien så att det styrande Partiet alltid skulle framstå som felfritt. Thomas Lundbergs debattartikel om stafettläkare hade platsat där.

Lundberg, som tydligen är motståndare till patientens valfrihet, påstår att stafettläkeriet är en följd av borgerlig politik i form av diverse valfrihetsreformer, däribland LOV, samt administrativa pålagor som lean production, omfattande registerföring, utmattande konferenser med Försäkringskassan och New Public Management.

Men stafettläkare har funnits sedan slutet av 80-talet. Enligt en enkät från Distriktsläkarföreningen 2003 hade de flesta som valt att arbeta som stafettläkare gjort detta på grund av arbetsmiljön på den tjänst de lämnade. Alltså arbetsmiljön under 80- och 90-talet, utan lean production, utan omfattande registerföring, utan utmattande konferenser med Försäkringskassan och utan New Public Management. Samt utan LOV (Lagen om Valfrihetssystem), som infördes så sent som 2010.

Sedan början av 2000-talet har kostnaderna för stafettläkare ökat successivt i takt med den läkarbrist som uppstått bland annat genom den stora 40-talistgenerationens pensionsavgångar.

I dag betalar landstingen priset för gamla synder i form av dåtidens ofrihet och dålig arbetsmiljö för fast anställda läkare. Samt för nya synder i form av den girighet som alltid frodas när det finns möjlighet att utnyttja en bristsituation för egen vinning. Än så länge saknar landstingen effektiva motmedel mot stafettläkarsystemet. Vi har svårt att se hur Lundbergs nya historieskrivning kan bidra till att lösa det problemet.

Ingeborg Wiksten (FP)

Ordförande för Folkhälso- primärvårds- och tandvårdsnämnden

Jacomina Beertema (M)

Ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons