Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskollärare Örnsköldsvik: Kunskap kommer inte av sig själv – nu förutsätter vi att satsningar sker

/

Annons

I dag firar vi Förskolans dag! I förskolan möts glada, intresserade, nyfikna, kreativa och kompetenta barn av förskollärare redo att lotsa dem i deras lärande och utveckling. Förskollärarna lägger grunden till ett livslångt lärande.

Men, just nu råder brist på förskollärare. Detta är ett arbetsbelastningsproblem för personalen på förskolorna och försämrar förutsättningarna att kunna leva upp till läroplanens mål. I februari beslutade Skolverket dessutom om nya riktlinjer för gruppstorlekar i förskolan, något som vi i Lärarförbundet arbetat hårt för under en lång tid.

Men, mindre grupper kräver fler förskollärare och dagens siffror visar tydligt att ekvationen inte går ihop. Även om söktrycket till förskollärarprogrammet ökat något så utbildas inte tillräckligt många förskollärare för att möta upp behovet.

Nu krävs därför fullt politiskt fokus på att göra yrket attraktivt: högre lön, minskad arbetsbelastning, fler karriärmöjligheter och givetvis bra förutsättningar att ägna sig åt det pedagogiska uppdraget. Att det finns legitimerade förskollärare är avgörande för kvalitet och utveckling inom förskolan.

■■ För fler insändare, klicka här.

De insatser som görs under förskoleåren ger bäst avkastning av alla utbildningsinsatser. Örnsköldsviks kommun har tyvärr under ett flertal år legat lågt i resurstilldelning till förskolan jämfört med genomsnittet av vad andra jämförbara kommuner satsar. Om vi ska nå upp till kommunfullmäktiges ambition att ligga i topp bland Sveriges skolkommuner så krävs det en hel del resurser för att minska barngruppsstorlekar, öka lärartätheten och fortsätta höja förskollärarlönerna.

I juni beslutar fullmäktige om budget för 2017 och då förutsätter vi att där finns tydliga prioriteringar och satsningar på förskolan så att vi tillsammans kan nå målet att vara Sveriges bästa skolkommun.

Förskollärarna i Lärarförbundet Örnsköldsvik

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons