Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bron Innovation: Chans för Västernorrland att bli en digital vinnare

/

Annons

Västernorrland och Sundsvallsregionen är en av Sveriges starkaste IT-regioner. Vi är nu på väg att ta en starkare och synligare plats på den nationella digitala scenen. Ett exempel: När riksdagen nyligen debatterade förutsättningarna för fler snabbväxande företag var Sundsvall en av de kommuner som omnämndes som attraktiv miljö. Vi ser också hur intresset växer för investeringar och nya affärsmöjligheter i regionen.

För knappt två år sedan samlades över 50 regionala aktörer: offentliga och privata, stora och små, i etablerandet av Bron som kraftsamling för digital förnyelse och som verktyg för att förädla och vidareutveckla regionens styrka inom IT.

IT och digitalisering utgör en hörnsten i regionens arbetsmarknad med sina cirka 5 000 anställda. Det är en framgångsrik sektor, där aktörer från hela länet kan stoltsera med mångtaliga nationella segrar och finalplatser bara under det senaste året. Det är också ett område med hög innovationsförmåga och ett mycket gott anseende. Ett exempel på detta var att Bron under 2015 fick i uppdrag att utarbeta en strategisk nationell innovationsagenda för nya digitala tjänster.

■■ För fler insändare, klicka här.

IT-sektorn har genom digitaliseringens genomslag enorm potential och tror på en mycket stark tillväxt som innebär att minst 500 jobb behöver tillsättas de närmaste åren i länet. Detta ställer krav på långsiktigt fungerande kompetensförsörjning där ett mycket positivt samarbete med Mittuniversitetet sker. Det ställer också krav på stärkt förmåga att attrahera talanger och kompetens till vår region.

Vi behöver också främja tillväxten av nya och innovativa företag för att öka den regionala exporten och förädla branschens ekosystem. Där är Great Spaces som nu etableras som hub för tech-företag i regionen en positiv och viktig satsning. Genom Brons samarbete med till exempel Åkroken och ALMI kan vi dessutom erbjuda ett utmärkt stöd för nya digitala företag att utvecklas i vår region.

Den 2 juni hoppas vi på klartecken från EU:s strukturfond för ett kraftfullt projekt att driva utvecklingen ytterligare framåt. Det handlar om att stärka kompetensförsörjning, stödja tillväxt och tillkomst av nya företag samt bredda sektorn inom jämställdhet och mångfald för att vara den självklara norrländska scenen för digital innovation. Det beslutet är avgörande för vår förmåga att ta tillvara de goda förutsättningar som skapats.

IT och digitalisering är en självklar del av dagens och framtidens utveckling. Vår region har förutsättningar att vara ledande inom detta område. Den chansen ska vi ta!

Lars Persson Skandevall

Vd, Bron Innovation AB

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons