Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa Ulander (S): Lars-Gunnar Hultin (V) förringar minnet av Ådalen 31

/

Annons

Jag har varit politiskt aktiv i över 30 år. Under dessa år har jag alltid varit stolt över att komma från Västernorrland. Ett län där arbetarrörelsen varit stark och där arbetarrörelsen, mer än kanske i någon annan del av Sverige, bidragit till att bygga upp det moderna svenska samhället.

Två händelser sticker ut genom historien. Den ena var Sundsvallsstrejken, där nederlaget för arbetarna ledde till att vikten av att organisera sig blev påtaglig och en svensk arbetarrörelse med fackföreningar och sedermera ett politiskt parti började växa fram.

Den andra händelsen är skotten i Ådalen 1931, där fem personer sköts ihjäl av militär. Offren kämpade för löntagares rättigheter och samhället svarade med våld.

Det var sista gången som militärt våld användes mot civila i Sverige och en händelse som satte djupa avtryck i den svenska samhällsdebatten och bidrog till ett brett folkligt stöd för en stark välfärdsstat med starka fackföreningar och starka rättigheter för löntagare.

■■ För fler insändare, klicka här.

I sitt förstamajtal så talade Vänsterpartiets gruppledare i Landstinget Västernorrland Lars-Gunnar Hultin om de föreslagna besparingarna på Sollefteå sjukhus. Det förslag som landstingsfullmäktige i förra veckan återremitterade innebär att akut ortopedi flyttas från Sollefteå sjukhus till Örnsköldsviks sjukhus. Detta jämför Lars-Gunnar Hultin med skotten i Ådalen.

Jämförelsen är smaklös och fullständigt obegriplig. Ett parti som säger sig stå för löntagarnas intressen, som Vänsterpartiet påstår, för alltså fram i ett förstamajtal att fem människoliv är att jämföra med en utbudsförändring inom sjukvården.

Från Gäddede i Strömsunds kommun till sjukhuset i Östersund är det 23,5 mil. Från Funäsdalen i Härjedalens kommun är det 21 mil till samma sjukhus. Där har människor transporterat sig i långa avstånd för att utföra akuta ortopediska operationer. Ingen där har jämfört detta med att fem personer blev skjutna 1931.

Jag har full respekt för att en tycker olika om förslag, jag har full respekt för att Lars-Gunnar Hultin motsätter sig detta besparingsförslag (även om jag anser att han kraftigt överdriver konsekvenserna), men jag förväntar mig en rimlig ton i debatten. Söndagens tal var ett övertramp och ett hån mot alla de som demonstrerade i Ådalen 1931.

Jag förväntar mig att Lars-Gunnar Hultin och Vänsterpartiet i Västernorrland ber om ursäkt för jämförelsen och att de i fortsättningen tar ansvar för att hålla debatten på en rimlig nivå.

Åsa Ulander, Socialdemokraterna

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Läs också: 85 år sedan skotten i Ådalen – då kolliderar två högtidlighållanden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons