Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 000 år med avfall – hur mycket är ett människoliv värt?

/
  • Kärnkraftverken i Tjernobyl (till vänster) och Fukushima. I finska Pyhäjoki fortgår planerna för Hanhikivi kärnkraftverk.

Annons

Fyra tusen generationer framåt i tiden, ingen kärnkraft i världen är säker, det kan hända när som helst. Ett mänskligt fel, terror, krig, naturkatastrofer, kan orsaka den värsta olycka.

Hur kan det vara möjligt, att tillåta ett avfall livsfarligt i 100 000 år? 4 000 generationer mätt i människoliv framåt i tiden ska leva med avfallet. Hur mycket är ett människoliv värt, allt eller ingenting alls?

Jämför med att de äldsta spåren av människor i Norrland är 10 600 år gamla, så ungefär 400 generationer människoliv har här levt ett enkelt liv i naturen på ”stenåldersvis” den allra längsta tiden.

30 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, vi minns en reaktor exploderar, paniken spreds med vinden västerut, nedfallet som kontaminerade allt. Stora områden ödelagda, en ny sarkofag byggs nu som skydd. När tar kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl slut?

Fem år sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima, vi minns tre härdsmältor, radioaktiv jord lagras tillfälligt i miljontals svarta plastsäckar.

■■ För fler insändare, klicka här.

Miljoner ton radioaktivt vatten lagras tillfälligt i tankar. När tar kärnkraftskatastrofen i Fukushima slut?

60 år sedan kärnkraftsolyckan i fabriken Mayak på Uralbergens sluttning, en tank med hett radioaktivt avfall exploderar. Tiotusentals kvadratkilometer land förgiftas, byar och städer försvinner. Vi minns inte kärnkraftsolyckan i Mayak, olyckan hemlighölls i mer än trettio år.

Trots upprepade olyckor upparbetas det fortfarande utbränt kärnbränsle i Mayak. Blir till plutonium till ryska kärnvapen och till kärnbränsle bland annat till Finland och Sverige.

På andra sidan Bottenvikens vatten i Pyhäjoki ska det byggas ett kärnkraftverk. Ryska Rosatom räddar Finlands energibehov med fördelaktiga lån, reaktor och bygge. Udden Hanhikivi är redan skövlad och är nu en starkt bevakad byggarbetsplats. Det livsfarliga avfallet ska ligga på udden i 50 år minst, oklart var det sedan ska slutförvaras.

Fennovoima saknar byggnadstillstånd och andra viktiga beslut.

Vi vill rädda Bottenvikens vatten, vår luft och vår jord för ett fortsatt kärnkraftsfritt Bottenviken.

Lena Lagerstam

Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, Morjärv

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons