Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kräver att få ingå i sydligare region

Ett enat fullmäktige vill bilda region söderut, istället för att ingå i Region Norr. Här är skrivelsen från Härjedalens politiker.

Härjedalens kommunfullmäktige anhåller om att få ingå i region tillsammans med andra landstingsområden i Mittsverige. Frågan diskuterades vid fullmäktiges sammanträde och samtliga partier, alla ledamöter var helt överens om att en region söderut skulle vara det optimala för kommunen.

Vi har vår arbetsmarknad söder- och västerut, kommunikationerna går söderut och framför allt besöksnäringen med stark tillväxt har sina "kunder" söderut. Härjedalens kommun är oerhört beroende av de beslut som fattas i och runt Mälardalen och vill självklart vara med och påverka dem.

Utifrån den ordning som finns idag har kommuner möjligheter att efter beslutad regionbildning begära utträde och ansöka om inträde i annan region. Det är en lösning som finns men är betydligt sämre än att redan från början finnas med och initialt kunna påverka hur regionen ska byggas.

Härjedalens kommun har en liten befolkning, idag lite drygt 10 000 och är av marginell betydelse för Norrlandsregionen. Som ambition har framförts att gamla länsgränser skall hållas intakta men är i sig en begränsning för bästa möjliga lösning.

För övrigt har vi inga synpunkter på om hela nuvarande region Jämtland/Härjedalen skulle ingå i den region vi förordar.

Härjedalens kommuns fullmäktige kräver att Indelningskommitten i sitt "pussel" flyttar gränsen och låter Härjedalen ingå i Mittsverigeregionen. Vi tar gärna en dialog och inbjuder er härmed till vårt vackra Härliga Härjedalen.

Sveg 2016-04-18

Härjedalens kommunfullmäktige

ordförande Gunilla Hedin (S)

Helena Larsson (V)

Victor Eriksson (M)

Eve-Britt Boij (L)

Gunnar Hedin (C)

Pelle Persson (VH)

Per Anders Tapper (HP)

Thomas Johansson-Nordqvist (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel