Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dea Nordesjö var en förebild i vikten av jämställdhet rättvisa och solidaritet

Dea Nordesjö har lämnat oss i en ålder av 82 år. Hennes närmast anhöriga är döttrarna Anna, Stina och Sara.

Dea föddes i Lit, Jämtland, där hon tillbringade sina första år innan familjen flyttade till Strömsund. Kärleken till Jämtland och dess natur bar hon med sig genom hela livet.

Efter gymnasieåren i Östersund gick hon Socialhögskolan i Stockholm och gifte sig också med sin Mats under studieåren. 1962 flyttade de till Örnsköldsvik där de båda fått arbete.

Dea arbetade som kurator på Örnsköldsviks sjukhus innan hon fick tjänst som socialsekreterare i Örnsköldsviks kommun. Inom Socialtjänsten blev hon kvar fram till pensionen. Under sina yrkesverksamma år höll hon också i utredningar och utbildningar för familjehem.

Dea tog aktiv del i olika samhällsfrågor och hade ett djupt engagemang för barn och ungdomar. Hon hade ett flertal förtroendeuppdrag, bland annat som god man. Hon var också engagerad i föreningslivet i Örnsköldsvik med omnejd, bland annat i S-kvinnorna i Själevad.

Vår mamma var från våra tidiga barnaår och genom hela livet en förebild som tidigt lärde oss vikten av jämställdhet, rättvisa och solidaritet. Hon var en varm och rakryggad person som aldrig väjde för att stå upp för dem som behövde stöd av olika slag.

Hennes engagemang i våra och våra egna familjers liv upphörde aldrig. Dea bemötte alla, oavsett ålder, med samma respekt och genuina intresse. Vi saknar vår mamma djupt, men minns henne med stor kärlek.

Döttrarna Anna, Stina och Sara