Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill vinna Härnösand Grand Prix

Över 50 orkestrar anmälde sig - nu återstår bara sex i dansbandstävlingen "Härnösand Grand Prix".
Vinnaren väljs ut at en erfaren jury, med bland annat Tomas Deutgen, men framför allt av publiken på Härnösands Dansbandsfestival.
– Intresset kring tävlingen är enormt, säger Danne Strandberg.

Dansbandstävlingen Härnösands Grand Prix - Årets dansband, som arrangeras under Härnösands dansbandsfestival 15-17 juli, har skapat ett stort intresse både bland orkestrar och publik. Över 50 band anmälde sig för att vara med i tävlingen.

– Självklart känns det enormt roligt att det är ett sådant ofattbart intresse för festivalen, säger en glad Danne Strandberg, trummis i Martinez och med i arrangörsstaben bakom festivalen.

Nu har en jury gallrat ut sex tävlande band. På dessa band kan webbeskare rösta, framtill 10 juni, på festivalens hemsida. De fyra band som får flest webröster spelar och gör upp om den åtråvärda titeln under festivalens första dag, torsdagen den 15 juli.

– Väl där kommer en diger jury, bestående av bland annat Thomas Deutgen, juryordförande i Dansbandskampen, ta ut vilka två band som går till final, säger Strandberg.

– Att Thomas Deutgen är juryordförande även i vår dansbandstävling kanske lockade till det stora intresset kring tävlingen, gissar Fredrik Öström, även han en av arrangörerna.

Vilket av dessa två finalband som tar hem vinsten avgör sedan festivalpubliken. Vinnaren får spela nonstop med Scotts under festivalens lördagskväll. Dessutom får det vinnande bandet ge ut en specialskriven låt på skivbolaget Biwa records. Biwa Records i Sundsvall drivs av Ingela Norrby, som även är ansvarig för Härnösands Grand Prix genomförande.

– Vi har riktigt starka band så det kommer inte att bli en lätt uppgift för Deutgen och den övriga juryn att utse två finalister, menar Ingela Norrby.

Att det finns publikintresse för festivalen råder det inga tvivel om. Redan månader innan evenemanget har hotellen fått in ett flertal bokningar från hela landet. Förutom alla populära dansbandsprofiler som kommer, får Härnösand besök av mediafolk från hela branschen.

– Dessutom kommer Sveriges ledande tidning inom genren "Får jag lov" att vara på plats. Även Europas största båttidning "Båtliv" presenterar ett reportage om festivalen i det kommande numret, säger Danne Strandberg.

Dansbandstävlingen genomförs som en av dagsaktiviteterna under torsdagen. Men varje festivaldag kommer att innehålla ett program från lunchtid på dagen fram till klockan ett på natten.

– Vi hoppas verkligen att Härnösandsborna kommer, uppskattar och upplever denna roliga festival på Mellanholmen, säger Göran Näslund i arrangörsstaben.