Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill skjuta fler björnar

En biodlare i Stigsjö har haft påhälsning av en eller två björnar. Problemen började redan förra våren och i år har björnarna kommit tillbaka. Nu vill lokala jägare hjälpa biodlaren.

Björnarna har kommit om nätterna och förstört biodlarens bikupor i sin jakt på honung. Bisamhällen för hundratusentals kronor har förstörts av björnarna. Det har fått de lokala jägarna att reagera och vilja hjälpa till.

– I Härnösand finns det inga björnjägare, så vi vet inte riktigt hur vi ska göra, säger Mattias Öhman som är jägare i trakten.

Länsstyrelsen beviljade en månads skyddsjakt på björnarna för att rädda biodlingen, men ingen björn sköts. Nu hoppas de lokala jägarna på att kunna skjuta björnarna när licensjakten drar i gång i augusti.

– Vi får ha en gemensamhetsjakt, säger Mattias Öhman.

Enligt Karin Saltin på Länsstyrelsen är det ägarens eget ansvar att skydda sin verksamhet. Vid sådana här situationer får ägaren ett bidrag för att sätta upp ett stängsel runt den verksamhet som hotas.

– Man måste även tänka lite på konsekvenserna innan man startar sin verksamhet. Vi har 200 björnar i länet och det är ingen nyhet, säger Karin Saltin.