Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De vill bli kvitt vargen"

– Naturvårdsverket vill bli kvitt vargen, men slippa göra det själva. Om den bli skjuten illegalt, då tror jag de blir glada.

Det säger Leif Larsson, renägande same i Köpmanholmen, och tidigare under många år ordförande i Vilhelmina södra sameby.

Det handlar om det vargpar som slagit sig ner vid Betarsjön norr om Junsele. En unik etablering där vargarna av allt att döma nu bildat revir.

Naturvårdsverket har tidigare försökt flytta varghonan söderut tre gånger, men hon har varje gång valt att dra sig norrut igen.

Nu hoppas verkets rovdjursansvariga att vargparet stannar och får valpar, så föräldrarnas genetiska anlag förs vidare.

Samerna i området är måttligt roade av att ha vargar där man har renar på vinterbete.

Leif Larsson, renägande same i Köpmanholmen, har sina renar på vinterbete i trakterna kring Kubbefältet norr om Bredbyn.

Han är mycket kritisk till hur frågan med vargparet i Junseleskogarna hanterats.

Särskilt till Naturvårdsverkets roll i det hela.

– De har ju misslyckats med sina insatser med att få vargen flyttad söderut. Nu vill de bli kvitt den, men slippa göra det själva, säger han.

– Det har blivit politik av alltihop. Om den blir skjuten illegalt, då tror jag att de blir glada. Men de säger tvärtom.

Är det vad du tror kommer att hända..?

– Det vet jag inte. Jag skulle helst se att de tog bort den, men hur de gör det får de väl bestämma själva.

– Och jag tror att där är fler vargar än två. Jag tror att det är tre eller fyra.

Leif Larsson är säker på att vargarna kommer att ge sig på samernas renar.

– Att den kommer att angripa renar, det är jag helt övertygad om, säger han och tar jämförelsen med en räv i ett hönshus.

– Vargen kommer ju till dukat bord.

Han tror inte att samtalen mellan statens rovdjursansvariga och samerna leder någon vart. Ett par möten har dock redan hunnits med.

– Där har vi framfört att det är högst önskvärt att vargparet får en kull valpar så att föräldrarnas genetiska anlag förs vidare.