Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vädjar till Sollefteå: "Stoppa inte regionbildning i Västernorrland"

Sollefteå kommun vänder sig till regeringen och vill bromsa en regionbildning i Västernorrland 2017.
Orsaken är slitningarna kring sjukhuset och att länet kommer att splittras i vilket fall.
Tunga centerpartister protesterar.

– Olyckligt. Jag vädjar till Sollefteå att inte gå vidare och hindra regionbildningen, säger Hans Hedlund (C), gruppledare i landstinget.

Jonny Lundin, landstingsledamot och Centerpartiets ordförande i Västernorrland, är lika oroad han.

– Det här skapar en splittrad bild av vad Västernorrland vill. Det är det stora problemet.

– Det finns en stark påverkan från landshövdingar och generaldirektörer som vill motverka utvecklingen till regioner.

– Så fort politiken visar splittring tas det som argument att fortsätta som i dag, säger Jonny Lundin.

I Sollefteå förbereds en skrivelse till civilminister Ardalan Shekarabi (S) om det regionala utvecklingsansvaret i Västernorrlands län.

Läs mer: Västernorrlands regionfråga i 400 år

Om större och färre regioner införs 2019 eller 2023 föreslås att avvakta och inte ägna tid och kraft åt en egen region i Västernorrland som bara kommer att bestå under några år.

Bakom ligger främst sjukhusfrågan. Landstinget beskrivs i termer av "katastrofal ekonomisk situation" med en insatsplan under hösten som upplevs "dåligt förankrad" och skulle få "förödande konsekvenser för vissa delar länet".

Detta menar man har lett till splittring inom länet och ett uttalat misstroende. Att reparera skadan kommer att ta resurser som riskerar att gå ut över den regionala utvecklingen.

Till detta lägger Sollefteå att länet ändå är på väg att splittras både norrut och söderut. Örnsköldsvik söker sig redan till ett samarbete i Umeåregionen medan Härnösand, Timrå, Sundsvall och Ånge samarbetar i Sundsvallsregionen med Hudiksvall och Nordanstig i Hälsingland.

Läs mer: Lobbyister välkomnas trycka på

"Beroende på vad regionutredningen kommer fram till när det gäller regionstorlek i Norrland håller kommunen det därför för mycket troligt att man ser en delning av Västernorrlands län mellan två regioner som den mest ändamålsenliga lösningen", heter det i förslaget till skrivelse.

Tidningen har sökt Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen (S) för en kommentar.

I landstingets fullmäktige där frågan ventilerades öppet på torsdagen fick centerpartisterna stöd av Elisabet Strömqvist (S).

– Jag ska träffa Ardalan Shekarabi i slutet av november. Jag kommer att påtala och trycka på att vi 2017 får bilda region.

– Vi kan inte fortsätta vara den enda organisationen i världen som inte går in i den här processen, uppgav hon.