Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tre Mariestads-vårdarna fälls

Annons

Tre kriminalvårdare fälls för tjänstefel för att de inte försökte rädda en intagen som hängt sig på häktet i Mariestad. De döms till 80 dagsböter vardera.

Det var en februarikväll i fjol som mannen, som var intagen på häktet i Mariestad, med en lakansremsa virad runt sin hals hängde sig i ett takrör på toaletten.

När vårdarna upptäckte honom tog de inte ned honom och försökte rädda hans liv. Först 14 minuter senare plockades han ned av ambulanspersonal.

Den 23-årige mannen avled av skadorna efter två dagar på sjukhus.

Vägen till åtal mot de tre var inte spikrak.

Den första förundersökningen som gjordes lades ned i september. Chefsåklagare Lena Medelius gjorde bedömningen att inget brott hade förövats som hör under allmänt åtal.

Socialstyrelsens rättsliga råd konstaterade därefter att mannens liv kanske hade gått att rädda om han skurits ned och fått hjälp på en gång.

Vice överåklagare Ewa Nyhult överprövade ärendet och i ett beslut skrev hon att "med anledning av uppgifter som lämnats i media som rör ärendet har jag funnit anledning att ta upp beslutet till överprövning".

Det var uppgifter som avslöjades i Sveriges Radio Kaliber som gjorde att en ny förundersökning inleddes i december.

Åklagaren vid riksenheten för polismål, Bo Lindgren, åtalade sedan i somras de tre vårdarna vid häktet för tjänstefel.

"Vårdarna skulle omedelbart ha tagit ned den intagne och försökt rädda hans liv", skrev åklagaren i stämningsansökan.

Vid förhandlingarna i november yrkade åklagaren på dagsböter för de tre.

De tre åtalade, 60, 52 och 39 år, har hela tiden förnekat brott.

De togs först ur tjänst en kortare tid men har därefter behållit sina anställningar och fortsatt att arbeta.

Ärendet ligger för närvarande öppet vid personalansvarsnämnden inom Kriminalvården.

Efter självmordet, och liknande händelser i svenska häkten, har Kriminalvården snabbutbildat sina vårdare i akut sjukvård och skärpt en del rutiner.