Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De sommarpratar i Ö-vik

Här är de, Örnsköldsviks lokala sommarpratare. Under juli månad kan du lyssna på dem där du är, enligt den välkända devisen " i bilen, på badstranden eller i hängmattan".

Programidén är knappast ny. Redan på 1950-talet kom dåvarande chefen för radiounderhållningen på Sveriges Radio, Tage Danielsson, och producenten Jörgen Cederberg med den lysande idén med sommarprat.

Sommarvärdarnas prat blandades med musik och sedan dess har programmet haft sin givna plats i sommartablån.

För fyra år sedan, sommaren 2012, togs tråden upp lokalt av Örnsköldsviks närradion.

– Det började väldigt försiktigt, vi drog i gång jobbet med programmet i maj det året, berättade Sten Lundin när han på måndagen samlat 22 av årets 29 sommarvärdar i Örnsköldsvik.

Det är närradions medlemsförening Radio Nolaskogs, med Nolaskogs kulturradioförening, som håller i trådarna för programmet.

Bland årets sommarpratare finns bland andra orienteraren Per Magnusson som sprungit orientering i 45 år i 41 länder, Sten Grundberg, tidigare lärare och sedan många år stor FV-fantast och Anna-Karin Gidlund, som enligt egen utsago är den i landet som till dags dato hållit på längst med tillverkning av getost.

Här finns också sjuksköterskan och Friskis & Svettis-ledaren Gun-Marie Östlund, revyartisten och Domsjöbon Lars-Erik Abrahamsson, journalisten och musikern Gunnar Säfsten, forskningsledaren och KD-politikern Lars Eidenvall, kommunens evenemangsansvarige Lars Söderlind, Frälsningsarméns Anita Allansdotter och företagaren Mariann Domeij.

Plus en rad andra intressanta lokala personer som lovar att berätta personligt och spännande om vad de varit med om i sina liv.