Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De snokar fram förorenade områden

Här är Västernorrlands miljödetektiver. För det handlar verkligen om ett riktigt detektivarbete när miljöförsyndelser som begicks för flera hundra år sedan nu avslöjas.

Arbetet med att spåra förorenade nedlagda industriområden i länet är inne i ett nytt skede, eller snarare gammalt. Årets spaningsarbete har nämligen framförallt varit inriktat på verksamheter som bedrivits långt tillbaka i tiden. Ibland flera århundraden.

Det gäller verksamheter som gamla gruvor med varphögar som kan läcka tungmetaller, gasverk med rester av stenkolstjära, glasbruk, garverier med hälsovådligt krom, järnbruk och liknande.

– Det äldsta objektet jag tittat på är ett gruvhål i Ullånger som började anläggas 1641. I bland är det riktiga skrönor man får läsa och det blir en hel del kulturhistoria, berättar Angelica Persson

Hon är en av en handfull tjänstemän som ägnar sig åt jakten på nedlagda industriområden. Sektionschef Emma Edfors berättar att det verkligen handlar om att gräva djupt i gamla källor. Att leta i olika företagsarkiv, gamla rapporter och tidigare undersökningar. Att intervjua äldre personer, som kan ha lokalkännedom och kanske själv hunnit jobba på industrierna, är också ett arbetssätt.

– Men där brådskar det, många av de som kan ha arbetat där på 30-, 40- och 50-talen när många industrier lades ned finns inte längre kvar.

Ofta hänger olika verksamheter ihop, med anknytning till skogen och kolet. Först bedrevs järnbruk och sedan kom en ny epok med sågverken och skogsindustrierna. Många gånger har flera verksamheter bedrivits på samma plats, med olika påverkan på miljön.

I år har man faktiskt inte hittat någon riktig "hot spot", alltså mycket förorenat industriområde som exempelvis Marieberg och Köpmanholmen. Inte än i varje fall.