Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De slåss för att prata fritt

Förändringar i lagstiftningen och en speciell Mobbningsombudsman, MO.

Det är två av de frågor Föreningen Stopp arbetar med. I helgen höll man sitt årsmöte i Örnsköldsvik.

Yttrandefriheten och rätten att säga vad man tycker utan att riskera repressalier är en hörnpelare i en demokrati. I Sverige finns rätten som grundlag.

Trots det är många anställda rädda för, eller åtminstone försiktiga med, att säga sin åsikt om den är obekväm för arbetsgivare och chefer.

Många befarar att det kan slå tillbaka mot dem själva.

– Det finns stöd i Brottsbalken för åtal om exempelvis förtal eller vållande av sjukdom. Men möjligheten används sällan, säger Maria Werme, ordförande i landet för Föreningens Stopp – mot kränkande särbehandling i arbetslivet.

– Bevisbördan är svår och ligger på den drabbade. Dessutom måste mobbningen eller den kränkande särbehandlingen ha så vittgående konsekvenser för att det ska gå att ta upp.

Föreningen Stopp bildades i september 2006 och har i dag drygt 120 betalande medlemmar. De man kämpar för är betydligt fler.

– Vi försöker påverka politiker och allmänhet så att det blir ändringar i lagstiftningen, säger Maria Werme.

– Vi vill också verka för en opartisk Mobbningsombudsman, en MO som kan hjälpa de drabbade. Det är lätt att råka illa ut om man tar strid för att få rätt.

Eva Jorendal, ordförande i föreningens region Nord, pekar på siffror från svenske forskaren Heinz Leymann.

– Han dog 1999 men skrev böcker om sin forskning. Enligt honom kommer det 120 000 nya mobbningsfall per år och 100-300 personer begår självmord för att de inte orkar längre.

Innan årsmötet visades den 20-minutersfilmen "Moderna Tider 2.0", om demokrati och arbetsmiljö av Börje Eriksson. I den intervjuas bland annat professorn i statskunskap, Lennart Lundquist, som skrivit boken "Demokratins väktare".