Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De sköter Solatums fastigheter och lokalvård – Emil och Lars: "Jobbar hårt med att vårda våra fastigheter och att hyresgästerna ska trivas"

Emil Hansson och Lars Lundgren är två av Solatums totalt 66 anställda som varje dag bidrar till trivseln i Solatums fastigheter. Emil är lokalvårdare och Lars jobbar som husvärd i området Västra.
– När vi får beröm av hyresgästerna känns det förstås extra roligt att jobba.

Orden är Emils och han arbetar inom Solatums städpool tillsammans med Birgitta Näslund. Deras arbetsdagar är omväxlande och beror helt på vilka uppdrag som kommer in.

– Vi arbetar inom hela Sollefteå kommun och uppdragen kan handla om flyttstäd, byggstäd, golvvård, hemstäd och fönsterputs exempelvis. Men via vår servicetelefon får vi också in uppdrag som från början kommit från våra hyresgäster exempelvis att ta hand om nedskräpade källargångar.

Städuppdragen kan alltså komma från privatpersoner som hyr lägenhet, men också från kommunala verksamheter som förskolor, skolor och äldreboenden.

– Vi försöker ge service så snabb som möjligt och vårt mål är alltid att på ett professionellt sätt utföra arbetet, oavsett vilken typ av städning det gäller.

Här kan du läsa mer om Solatums lokalvård

Lars Lundgren är husvärd på Västra, ett område som omfattar orterna runt Sollefteå och han har hand om fastighetsskötsel.

– Tillsammans med fem anställda ansvarar jag för skötseln av de 24 hyresfastigheterna i orterna Edsele, Ramsele, Junsele, Näsåker och Resele plus de sex skolorna, säger han och fortsätter:

– Vi åker ut på olika serviceordrar som kommer in till vår serviceanmälan, som ett läckage i en blandare eller när det blivit stopp i avloppet exempelvis. Men också när det blivit andra fel till exempel på en vitvara.

Här kan du läsa mer om Solatums fastighetsskötsel

Ett par gånger i månaden inspekteras varje fastighet av Solatums personal som kollar av att allt fungerar i och runt huset.

– Solatum genomförde i september en omorganisation för att öka vår servicekapacitet. Vi på Västra fick ytterligare en halvtidstjänst och på område Östra, som är lite större, utökades också antalet tjänster, säger Lars och fortsätter:

– Solatum har också egna drifttekniker som framförallt sköter de tekniska systemen i fastigheterna genom att driftoptimera värme, varmvatten, ventilation, pellets, el och oljepannor samt värmepumpar.

På Vallaskolan 4-6 och Kalknäs skola och förskola utanför Sollefteå är Håkan Byström rektor. Han är nöjd med den service som Solatum ger.

– Vi får snabbt kunnig hjälp när vi felanmäler och det är viktig eftersom skolan är en arbetsplats för många. Vi vet att fastighetsskötsel som håller lokalerna i bra skick förhindrar en del skadegörelse och dessutom skapar trivsel.

Här kan du läsa mer om Solatums driftteknik

Felanmälan gör man som hyresgäst enklast på telefonnummer 0620-68 22 22.

– Ser du något som är fel så hör av dig till felanmälan. Så vi får en möjlighet att rätta till det som inte är bra, säger Emil och Lars fyller i:

– Det går att ringa dygnet runt men på kvällar och helger åtgärdar vi bara akuta fel. Det kan exempelvis vara en vattenläcka, ett stopp i avloppet som gör att avloppsvatten börjar komma upp eller att strömmen inte fungerar.

Här kan du läsa mer om Solatums beredskap

För Lars del börjar nu dagarna ofta med att handskotta snö och sanda framför entréer och på broar.

– Vi försöker jobba i team för att så snabbt som möjligt åtgärda snön. Därför kan det bli aningen längre väntetider just nu på service. Men vi lovar att göra vårt bästa för att våra hyresgäster i Solatums fastigheter ska trivas.

Läs mer om Solatum och hitta kontaktinformation här

Fakta – om Solatum Hus&Hem:

● Solatum Hus&Hem AB är Sollefteås kommunala bostadsbolag som bildades 1976. ”De Solatum” är ett gammalt namn för Sollefteå. Namnet finns dokumenterat sedan år 1314 och betyder de solbelysta ägorna/ den solbelysta trakten.

● Solatum äger och förvaltar cirka 1180 bostäder. Solatums boenden finns i radhus, småhus, flerbostadshus. Solatum har även lägenheter i en herrgård, hyr ut lokaler, garage och p-platser.

● Solatum finns i centrala Sollefteå men även runt om kommunen som Långsele, Graninge, Helgum, Ramsele, Näsåker, Junsele och Undrom.

● Solatum är medlem i Sveriges Allmännytta, och man arbetar ständigt med frågor kring hållbarhet som miljö, framtid och utveckling.

● Kontaktinfo till Solatum: Adress; Djupövägen 3, Sollefteå. Hemsida; https://solatum.se. E-post: solatum@solleftea.se. Telefon; 0620-68 28 50 (växel), 0620-68 22 22 (serviceanmälan) och 0620-68 28 60 (uthyrning),

● Följ Solatum på Facebook och Instagram!

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Solatum Hus&Hem och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.