Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De satsar på solen

Landets första ingenjörsutbildning med spets inom solenergi är inne på andra veckan på yrkeshögskolan Heta Utbildningar i Härnösand.
17 studerande från Malmö i söder till norra Sverige ska utbilda sig till solenergiingenjörer.

– Det är ett framtidsjobb, säger studerande Louise Jansson från Karlstad.

Det är stor brist på personal in om hela energibranschen. När det gäller solenenergi har det inte tidigare funnits en utbildning för ingenjörer.

Huvudmannen Härnösands kommun fick utbildningen beviljad av myndigheten för yrkeshögskolan. Det lyckades så bra att man nu startar en 2,5 år lång utbildning motsvarande 450 poäng. Utbildningen finansieras med statliga pengar. Kommunen står för lokaler och utrustning.

– Vi är mycket nöjda med intresset och det känns jättebra, säger Maria Kalén, utbildningssamordnare på Yrkeshögskolan Heta Utbildningar i Härnösand.

Solingenjörer kan arbeta med konstruktion av VVS-system, göra klimatanalyser och strategier, utredningar och besiktningar av anläggningar.

Det är en spännande arbetsmarknad som väntar för de studerande. De kan även arbeta utomlands där också det finns ett stort rekryteringsbehov.

– Jag vill jobba i mitt hemland i Afrika där det satsas stort på solenergi, säger Fabrice Fabian Noah från Kamerun.

Verksamheten genomförs i mittuniversitets gamla lokaler. I maskinhallen har det bedrivets avancerade utbildningar i energi och drift och underhåll i många decennier.

– Vi är mycket nöjda med lokalerna och den utrustning som vi kan använda det ger oss en verklig spets. Dessutom har vi rekryterat duktiga lärare med många års erfarenhet på området, säger utbildningsledare Håkan Boström som själv kommer från näringslivet.

Det har inte varit några problem att hitta boende för eleverna. Heta utbildningar har ett nära samarbete med Härnösandshus som erbjudit samtliga elever boende.