Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ouppklarade morden i Västernorrland

I Västernorrland finns nio olösta mord sedan 1985. Fyra har lagts ner.

Galtströmsmordet, Njurunda, 2010
Detta hände: Den 27 augusti drunknade en höggravid kvinna i Galtström. Hon och hennes sambo var där för att förbereda en picknick för vänner. När mannen lämnade platsen föll kvinnan från en klippa.

Polisen gick ut med att det fanns en del oklarheter att utreda. Två veckor senare meddelade man att "olyckliga omständigheter" låg bakom kvinnans död. Men i april i år anhölls sambon, misstänkt för mord. Han släpptes dock efter två dagar och för en månad sedan avskrevs misstankarna mot honom. Mannen har talat ut i ST om sin tid i arresten.

Enligt Mats Anrep ser man fortfarande händelsen som ett olöst mord.

Status: Öppet.

Kommentar: "Det finns ett antal frågetecken i händelsekedjan. Det finns saker det inte finns förklaringar till."


Haifamordet, Kvissleby, 2009
Detta hände: Haifa Jamal, 41 år, låg död i sin lägenhet i Kvissleby flera dagar innan hon upptäcktes den 26 juni. Polisen misstänkte att hon hade varit död sedan 15 juni, då hon sågs senast.

Haifa Jamal var asylsökande kurd från Irak och kom till Sverige hösten 2007. Hon hittades när en anhörig inte hade hört från henne på ett tag.

En man anhölls för mordet i slutet av juli, men han kunde uppge alibi och släpptes. I december 2009 häktades en 55-årig man, en vän till Haifa. Han nekade till mordet och släpptes snart.

Polisen har aldrig berättat vad mordvapnet var.

Status: Öppet.

Kommentar: "Jag skulle hemskt gärna vilja se att detta kan lösas. Jag är övertygad om att de som bragte henne om livet fanns i hennes bekantskapskrets."


Bloméamordet, Örnsköldsvik, 2007
Detta hände: Den 27 augusti hittades den 54-årige blomsterhandlaren Staffan Arnström död i sin butik Bloméa handelsträdgård, utanför Örnsköldsvik. Lokalerna hade brunnit, men Arnström var redan död när branden bröt ut. Mordvapnet var en Morakniv.

20 september anhölls en 32-årig bekant till Arnström, misstänkt för mord. Han släpptes snart, och avskrevs från utredningen. Polisen var länge utan heta spår i utredningen, men 20 januari 2009 anhölls två tonårspojkar, 16 och 19 år gamla, misstänkta för mordet. De gick fria efter häktningsförhandlingen, men misstankarna kvarstod.
Numera finns ingen misstänkt.

Status: Öppet.

Kommentar: "Bloméa arbetas det aktivt med. Det ligger i Örnsköldsvik, där man bearbetar tips som kommer in."

Läs mer: "Bloméamordet ska granskas"


Dubbelmordet i Brattås, Härnösand, 2005
Detta hände: Paret Tor Öberg, 70, och Gerd Wiklund, 67, hittades mördade på Öbergs lantgård i Brattås utanför Härnösand den 2 juni. De hade varit döda sedan 31 maj. Mordvapnet var troligen en yxa.

Flera saker i utredningen har tytt på att mördaren har kännedom om gården och om Härnösand. Polisen har säkrat ett biologiskt spår, som sannolikt innehåller DNA från mördaren. I december i fjol brann villan där paret hittades men branden berodde på ett elfel – den var inte anlagd.

Länspolisen jobbar med fallet tillsammans med rikskriminalpolisen. Ingen har varit frihetsberövad misstänkt för morden.

Status: Öppet.

Kommentar: "Vi är mitt uppe i utredningen. Jag vill ogärna säga något om den, eftersom minsta lilla kan förstöra".

Läs mer: "Dubbelmordet kör vi stenhårt på"


Yxmordet i Skönsberg, Sundsvall, 2004
Detta hände: Den 14 februari hittades en 60-årig man svårt skadad i sin lägenhet i Skönsberg. Han hade huggits och stuckits brutalt med en yxa, och avled senare av skadorna.

Mannens 56-åriga exhustru frihetsberövades den 20 februari, misstänkt för mordet. Sonen vittnade om att han sett sin mor med en yxa i lägenheten, och en läkare fastställde att kvinnan hade psykiska problem. Kvinnan dömdes till fängelse i tio år av tingsrätten i juni. Men 23 juli släpptes hon ur häktet, och 2 augusti friades hon i hovrätten. Bevisningen räckte inte till.

Exhustrun nekade hela tiden till mordet, och sa att mannen mördades av torpeder. Sonen ändrade sig i tingsrätten, och sa att han aldrig såg sin mamma med en yxa.

Status: Nedlagt.


Malin Lindström, Husum, 1996
Detta hände: 16-åriga Malin tog bussen från Järved till Husum utanför Örnsköldsvik den 23 november 1996, för att hälsa på en kompis. Hon dök aldrig upp. 22 maj 1997 hittade polisen hennes kropp under en gran. Våldtagen och knivmördad.

I augusti 1997 häktades en 19-åring, misstänkt för mord. Ett år senare dömdes han till åtta års fängelse av tingsrätten. Men han friades av hovrätten, på grund av brist på teknisk bevisning. 1999 lovade polisen en belöning på 100 000 kronor till den som kunde lämna uppgifter som skulle leda till att mordet på Malin kunde klaras upp.
Ett par jeans med en liten spermafläck förvaras hos Statens kriminaltekniska laboratorium. Man hoppas kunna säkerställa DNA ur fläcken, när tekniken tillåter.

Status: Nedlagt.


Carl-Olof Nordh, Hässjö, 1992
Detta hände: 55-årige Carl-Olof Nordh från Härnösand hittades knivmördad 12 oktober. Han låg på en grusväg från E4 in mot Åvike bruk i Hässjö.

Eftersom Carl-Olof brukade ha mycket kontanter på sig blev rånmord huvudteorin. Plånboken hittades i bilen – tömd på pengar. I mars 1993 anhölls två män, men de släpptes i brist på bevis. Senare fick man fram att ett hårstrå från bilen tillhörde en kvinna. Polisen riktade blicken mot ett Sundsvallspar, men det ledde ingenstans.
Efter att en man mördade sin sambo och sköt sig själv i Härnösand i november 1993 trodde polisen att paret var Carl-Olofs mördare. Mannen hade missbrukat anabola och bodde i samma område som Carl-Olof. Men paret har inte kunnat knytas till mordet.

Status: Nedlagt.


Eva Söderström, Kramfors, 1987
Detta hände: 27-åriga Eva Söderström hittades död 26 september, i en skogsdunge nära hemmet. Hon hade aldrig kommit hem kvällen innan. Eva Söderström hade utsatts för sexuellt våld och knivskurits svårt. Hennes hund låg död bredvid.

Natten då Eva Söderström mördades regnade det kraftigt, och många spår försvann. Tre veckor efter mordet tvingades polisen dra ner på sin styrka, på grund av övertid. Flera spår och tips hade då mynnat ut i ingenting.

Av det polisen lyckades få fram verkade en cyklande, psykiskt störd man från Kramfors vara den skyldige. En 40-årig man som stämde in på beskrivningen anhölls. Han släpptes dock efter en vecka. Han förhördes även längre fram i utredningen, men fick gå igen.

Status: Nedlagt.