Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De måste ha drogat korna"

Fyra kor och en tjur har spårlöst försvunnit från Bo Erikssons gård.

- Det kan vara fler som har försvunnit, säger Bo, som har en stor hage med kor som går ute året runt, i Forsmo utanför Sollefteå.

Förra våren försvann två kor och en tjur vid samma tillfälle. Bo Eriksson gick då runt hela hagen och kollade stängslet efter spår av att korna och tjuren smitit. Men inga spår eller blodrester fann han.

Nu har det hänt igen. Mellan den 18 mars till 4 april i år försvann på nytt en ko. Därefter försvann ytterligare en ko mellan 17 april och 21 april.

Bo Eriksson är helt säker på att korna blivit stulna och inte smitit. Det skulle märkas direkt på stängslet som är ett speciellt viltstängsel med 5 trådar med elström runt hela hagen.

- Vi hade länsstyrelsen här den 17 april och räknade alla korna. Då var det 17 kor men nu är det bara 16 kvar, säger Bo Eriksson.

Nu väntar ett besvärligt arbete med att gå igenom alla korna för att kolla märkningen och se exakt vilken ko som är borta.

- De här korna är halvilda och inte alls lätta att handskas med. Den som tagit kon måste ha drogat den på något vis så att den lätt följde med, säger Bo Eriksson.

Lars Nygren från Jordbruksverket menar att det är sällan som kor blir stulna.

- Det har inte varit vanligt förekommande att kor blir stulna. Det är mer troligt att de gått ner sig i nått kärr eller liknande, säger han.


Läs mer i onsdagens TÅ.JOHANNA DAHLIN
0620 -257 93