Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De letar spår efter ufon i Ångermanland: "Pojke umgicks med utomjordiska varelser"

Organisationen UFO-Sverige gjorde under onsdagen en expedition i de ångermanländska skogarna. Målet var att hitta delar från en flygande farkost – som en pojke ska ha sett landa där för över 60 år sedan.

Annons

Lista: Här har ufon setts i Ångermanland (premium)

En varm sommardag på 1950-talet säger sig en pojke ha fått syn på en diskusformad farkost som landat på ett fält mellan sjön och byn där han bodde. Pojken studerade farkosten på håll och såg små figurer med ett märkligt utseende, som arbetade med att banka loss delar från skrovet på farkosten.

– Varelserna såg ut som en variant av människor. De kallas för humanoider, säger Anders Berglund, ordförande för UFO-Sverige.

Läs också: Ögonvittnen berättar om sina ufo-möten

Vid den här tiden bodde pojken i en by i Ångermanland nära gränsen till Lappland. Som vuxen bor han i Göteborg och våren 2015 rapporterade han om sina observationer som ung pojke till UFO-Sverige.

– Det som är intressant med just den här observationen är att pojken sedan fick kontakt med varelserna, och fick i uppdrag att gräva ner delar från farkosten. Han hade sedan kontakt med humanoiderna under resten av sommaren, säger Anders Berglund.

Pojken fick också veta att de delar som togs bort under reparationsarbetet lämnats i ett stenröse intill landningsplatsen.

UFO-Sverige har analyserat berättelsen och intervjuat ett antal personer, och kommit fram till att händelsen var tillräckligt intressant för att göra en undersökning på platsen. Därför åkte observatören och fyra ufologer till platsen och sökte efter fynd i flera timmar.

Hittade ni något ?

– Det var väldigt övervuxet på platsen och det tog ungefär en timme att få bort gräs och buskar. Metalldetektorn gav många utslag. De hittade bland annat en rakkniv och en konservburk, men inget som kan härledas till en exotisk farkost. Men vi gjorde ett tappert försök, säger Anders Berglund.

Organisationen får in ufo-observationer över hela landet. Oftast handlar det om människor som sett ljussken på himlen. Ett annat känt fenomen är de så kallade spökraketerna. Under 1940-talet kom flera rapporter om missil liknande föremål som flög över Norden.

Är det många svenskar som tror på utomjordingar?

– Både jag och många andra tror att det finns ett utomjordiskt liv. Universum är väldigt stort och chansen att det finns liv på en annan planet är stor. Sen är det en annan fråga om det finns intelligent liv eller inte.