Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De lämnade livet i Sverige för att starta sitt eget pensionat i södra Spanien

I vintras lämnade förskolechefen Lena Falk, hennes son David Falk och hans flickvän Caroline Larsson, Gävle för att flytta till södra Spanien och driva ett pensionat tillsammans.
Nu njuter de av värmen och ett enklare liv. Drömmen vore en vigsel i trädgården.

TV: Ta en titt in i pensionatet i södra Spanien!

Äntligen är trion på plats och det spanska äventyret har börjat. I vintras lämnade förskolechefen Lena Falk, sonen och kocken David Falk och hans flickvän Caroline Larsson Gävle för att flytta till södra Spanien och driva ett pensionat tillsammans. Övertagandet drog ut på tiden men sedan i mitten av maj har Casa Caleda hållit öppet. Flera Gävlevänner har redan varit på besök.

Hej Lena! Hur känns det att bo i Spanien?

– Jag älskar verkligen både området vi bor i, La Sierrezuela och Fuengirola som stad. Vissa saker är mycket krångligare än i Sverige, typ all myndighetsutövning medan annat är mycket enklare, till exempel att lära känna människor och skaffa nya vänner. Det är billigt att leva här och råvarorna håller mycket hög kvalitet. Och sedan vädret, det är synd att klaga!

Hur är det att driva pensionat jämfört med förskola?

– Största skillnaden är kanske att jag rör mig så otroligt mycket mer i mitt jobb i dag och att jag jobbar hemma. I båda tjänsterna handlar det mycket om att ge service och ge människor en bra upplevelse. Här lär vi oss nytt hela tiden. Om arbetet, om landet och om varandra. Det roligaste är de dagar när vi har fullt upp, då går tiden snabbt. Det är kul när man känner att man överträffar gästens förväntningar. Det svåra är språket. När man pratar med elverket, vattenbolaget och så vidare. Precis som vi förutsåg är det också svårt att vårda huset på bästa sätt. Det är sjukt stort, mycket som kan gå sönder och vi är ju inte så händiga.

Hur ser arbetsdagen ut?

– Vi börjar klockan åtta med att servera frukost. Alla får sin frukost vid eget bord utanför rummet på vår terrass. När frukosten är klar börjar städ- och tvättracet. Det brukar vara klart cirka 14.00. Vi har middag alla dagar utom söndagar och David handlar och förbereder dem. Än så länge hjälper alla till med allt. Det kommer inte att hålla i längden, men just nu funkar det.

Övertagandet drog ut på tiden. Vad hände?

– Det var en jobbig tid! En dag bara packade vi in oss i bilen i Sverige och åkte ner på vinst och förlust. Inget var klart när vi kom. Sedan tog det 40 dagar till innan huset äntligen blev vårt den 18 maj. Tiden fram till dess ”bodde vi runt” på olika ställen här i Fuengirola.

Hur ser pensionatet ut?

– Som ett litet bed and breakfast med sju dubbelrum. Trädgården är stor, gemytlig och grönskade. Det finns pool, utedusch, fiskdamm, rymlig gräsmatta och en stor parkering. Rummen är ljusa, enkla och fräscha. De är skandinaviskt inredda med tillgång till AC och WiFi. Samtliga rum var möblerade när vi tog över.

Vad har ni upptäckt hittills i omgivningarna?

– Ett favoritställe är Mijas Pueblo (den vita staden) som ligger 15 minuter med bil upp i bergen. Där har man en magisk utsikt över hela Fuengirola och kan köpa fina skinnhantverk till bra priser. Det finns flera restauranger, vandringsleder, åsneturer, glasshak och en tjurfäktningsarena. Barranco Blanco är ett annat favoritställe. Ett naturreservat där man vandrar genom en flod för att komma till ett fantastiskt vattenfall. Gibraltar är också ett underbart resmål över dagen, dit tar man sig bäst med bil på 1,5 timme. Där finns det vilda apor, häftiga kalkstensgrottor och en intressant krigshistoria.

David var framgångsrik kock i Sverige. Hur går det med hans planer på att leva ut i sin matlagning?

– Vi har redan haft flera större evenemang. Ett där det serverades en åttarätters-meny, en grisfest och ett midsommarfirande med över 60 gäster. Det här med evenemang är något som vi inte hade planerat innan vi kom hit men som vi snabbt har upptäckt att vi är duktiga på. Vi har redan ett par 50-års fester och en kräftskiva inplanerade. Drömmen vore om någon skulle vilja viga sig i vår trädgård!

Vad saknar ni mest från Sverige?

– Kaviar, lösgodis och kaffe. Caroline och David kan sakna Stockholm ibland. Jag längtar främst efter familjen och vännerna.

Har du fått någon ny kompis än?

– Ja! Det har jag! Vi har lärt känna ett par som faktiskt är från Gävle och den tjejen och jag kände båda att vi klickade med varandra. De bor alldeles ovanför oss så vi brukar ta kvällspromenader hon och jag och bara prata.

Kan du vara ledig någon gång?

– Vi är bra på att ge varandra ledigt och då är det jätteskönt att bara åka ner till stranden med en bok. Jag funderar på att prova padel till hösten.

Om fler går i liknande tankar att starta något utomlands, vilket är ditt råd till dem?

– Det allra viktigaste rådet är att VÅGA! Gävle finns alltid kvar, och det är värt att våga, för oj vad man lär sig hela tiden. Men skaffa en pålitlig mäklare och en pålitlig jurist, för man klarar nästan inte av att ”rådda” en affär själv.

(fakta)

Lena Falk och David Falk, båda från Gävle och Caroline Larsson från Torshälla utanför Eskilstuna

Aktuella: Har flyttat till Spanien och öppnat ett pensionat

Pensionatet: Casa Caleda ligger i Fuengirola, 20 minuter från Malaga, sju dubbelrum i markplan med stor terrass.

Bor: På 300 kvadrat på övervåningen uppdelade i två bostäder. Säljarna lämnade inga möbler så på vissa platser ekar det tomt. Men på väggarna hänger Carolines tavlor.

Tidigare yrken: Lena Falk sa upp sig efter sex år som förskolechef över fyra förskolor i Gävle i Svenska kyrkans regi, David slutade som kock på restaurangen Linje 10 på Hornstull och Caroline som är ekonom och affärsjurist jobbade den sista tiden på Operakällaren i Stockholm.

Rollerna nu: Delar ansvaret lika men lite olika roller, Lena städar, svarar på mail, sköter bokningar, Caroline städar, håller i ekonomin, sköter budget, David står för mat och inköp.

Hur togs beslutet: När de träffades förra sommaren kom de på att de hade samma dröm. Fem dagar senare var flyget bokat och när de åkte hem hade de bestämt sig.

Casa Caleda: En ordlek med de två första bokstäverna i deras namn

Bäst med Spanien: Att det är så himla enkelt att leva här! Spanien är ett underbart land med massor av värme och glädje. Det är lätt att träffa nya vänner, folk är så öppna här.

Läs också:

Gudmar Söderin byggde sitt eget hus – på hjul: ”Det är viktigt att ifrågasätta hur vi lever”

Ett unikt projekt – renoverar kallbadhus från 1880-talet. ”Vi känner ett ansvar att förvalta byggnaden”

Kent Blomkvist om sin puderrosa husvagn från 1970: "Man är väl lite knäpp. Men det är roligare att leva då"