Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kulturansvarigas svar får underkänt

Annons
De kulturansvarigas svar får underkänt

Landstingets revisorer underkänner svaren från ansvariga inom kulturverksamheten angående förre länsmusikchefen .

Nu lyfts frågan istället direkt till landstingsstyrelsen varför inte brottsmisstankarna polisanmäls.

Revisorernas ordförande Carl Edblom (c) är mycket kritisk mot att besked har uteblivit och åtgärder inte har infriats.

Kritiken riktas främst mot politikerna i landstingets kultur-, utbildnings- och forskningsdelegation.

- Vi ställde frågan redan i rapporten angående dubbla traktamenten och annat om det var avsiktligt. Vi tyckte delegationen skulle svara på det. Men de har inte brytt sig om att svara på den punkten överhuvudtaget.

- Kommunallagen säger glasklart att om vi ser någonting som vi tycker man ska undersöka huruvida det faller under bedömning som åklagare ska göra då ska vi anmäla det till berörd nämnd. Det är landstingsstyrelsen i det här fallet, säger Carl Edblom.

I en skrivelse pekar revisorerna på att delegationen uppenbarligen inte har nödvändigt underlag för att bedöma mannens reseräkningar.

Hur kan man annars godta att han får ersättning för vistelse på två orter samma dag (exempelvis Umeå och Stockholm), vilket har skett flera gånger?

Undran väcks också kring traktamente trots att han befinner sig på stationeringsorten samt traktamente och resetillägg under flera helger trots att underlag saknas.

Revisorerna hänvisar till skyldigheten att misstanke om brott av förmögenhetsrättslig karaktär måste anmälas.

Slutsatsen som dras är att landstingsstyrelsen skyndsamt måste klargöra om brottsmisstanke föreligger eller inte. Om styrelsen misstänker brott ska polisanmälan göras.

mannen avgick i somras i turbulensen efter den första revisionsrapporten. Han fick 490.000 kronor, motsvarande fjorton månadslöner, i avgångsvederlag.

Den uppgörelsen spelar ingen roll för revisorernas bedömning.

- Det är möjligt att det finns något i avtalet med berörd tjänsteman som vi inte känner till. Men avtal tar inte över lag. Vi bryr oss inte om vilka avtal de har skrivit och vilka handslag de har tagit, säger Carl Edblom.

klas leffler

0611-554830

klas.leffler@tidningen.to