Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De kände till att de gjorde slut på beståndet"

Det var trålningen i Bottenhavet som var den största orsaken till att torsken tog slut i bottenhavet. Den uppfattningen hade fiskaren Lennart Bystedt och Björn Stark som då var ordförande i Föreningen kustfiskarna. Och samma uppfattning har de i dag.

Allehanda Media har talat med Lennart Bystedt, som fortfarande är fiskare från Härnösand, och med Björn Stark som arbetat inom Kustbevakningen i många år. Genom arbetet har Stark kunnat följa fisket i Bottenhavet och i Östersjön.

- Vi sa redan då att trålningen inte var bra för det kustnära fisket. Vi fiskade med garn och kunde på så sätt styra storleken på den fisk vi fångade. De minsta fiskarna kunde simma igenom maskorna i nätet. Men trålarna tog allt, säger Björn Stark.

Han är också övertygad om att besättningen på de stora trålarna redan då visste vad de gjorde.

- Jag är övertygad om att de kände till att de gjorde slut på beståendet. Men en stor båt kan ju flytta på sig.

Lennart Bystedt var då en relativt nyetablerad fiskare när trålarna från västkusten och från södra Sverige kom. Länsstyrelsen hade då satsat på kustnära fiske och bland annat betalat ut glesbygdstöd till de nyetablerade företagarna.

Han konstaterade redan då att om trålningen fortgick fick han packa ihop och göra något annat.

Att fiska i Östersjön kan ibland kännas orättvist.

- Då kanske vi måste ligga i hamn för att kvoten är slut medan polacker, ålänningar och finnar fiskar i från samma vatten och använder samma hamn.

Läs mer:
[url=http://allehanda.se/avdelning/harnosand/24607]Torskkriget började i Ångermanland[/url]


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67