Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kämpar för att få SFI i Junsele: "En viktig del i integreringen"

Många av de nyanlända tvingas åka åtta mil enkel resa för att gå på SFI. Dåliga bussförbindelser gör att de är borta en hel dag för några timmars undervisning.
– Mitt barn måste vara på förskolan från tidig morgon till de stänger samtidigt som jag tvingas fördriva tiden i Sollefteå på dagarna, säger Brkti Shishay.

Filadelfia i Junsele har engagerat sig för de asylsökande och nyanlända. I kyrkans källare har man öppet hus med svenskundervisning tre dagar i veckan dit även personer utan uppehållstillstånd är välkomna. På fredagar är det språkcafé med fika och umgänge och förhoppningen är att även de som har svenska som modersmål ska komma så att de nyanlända får öva sina svenskkunskaper.

– Språket är en viktig del i integreringen. Vi vill att de som kommer till Junsele ska trivas och stanna här, det är bra för hela byn, säger Peter Wilhelmsson, pastor.

För mer nyheter om Sollefteå, klicka här – och följ Allehanda.se Sollefteå på Facebook.

Den som har fått permanent uppehållstillstånd har rätt till SFI, svenska för invandrare, och varje dag åker ett trettiotal personer från Junsele till Sollefteå för att studera. En resa på åtta mil som tar runt en timme. Många av de som åker tycker att det är jobbigt att bussen går så sällan och att de måste vänta i flera timmar i Sollefteå för att få åka hem. De som drabbas hårdast är familjerna, där man tvingas ha barn på förskolan långa dagar för att kunna matcha busstiderna.

– Jag lämnar min dotter på förskolan före klockan sju. Bussen går hem från Sollefteå klockan 16 och är i Junsele 17.25. Det är fem minuter innan förskolan stänger så jag måste springa för att hinna, säger Brkti Shishay.

Läs också: A-lagsverksamhet före serieseger i Junsele IF

Hennes lektion slutar ofta klockan ett och därefter måste hon fördriva tre timmar i Sollefteå innan bussen går tillbaka. I bland börjar lektionen ett, och då får hon vänta fyra timmar i Sollefteå. Tid som hon hellre har med sin dotter, berättar hon. Familjens situation är jobbig. Brkti Shishay tvingades fly från Eritrea och fick bara med sig en av döttrarna, den andra är kvar i Eritrea och hon har ingen aning om hur och om familjen någonsin kommer att kunna återförenas.

Peter Wilhelmsson understryker att det är viktigt att människor som har trauman i bagaget får tid tillsammans med sina familjer.

– Det bästa vore om det fanns SFI här i Junsele så att de kunde vara med sina barn och slapp fördriva tid i Sollefteå. Det finns en risk att många flyttar härifrån för att slippa pendla också och det är naturligtvis inte bra alls, säger Peter Wilhelmsson.

Nu har ett trettiotal personer gjort en skrivelse till kommunen där man önskar SFI i Junsele.

– Jag vill gärna bo här i Junsele. Det är litet och lugnt och min dotter trivs bra här. Men jag vill kunna hämta henne tidigare, säger Brkti Shishay.

Läs också: 90-åriga Adelé återvänder alltid till Junsele