Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De har saltat sönder vägen"

Tio centimeter djupa hål, där bilisterna kör sönder sina bilar. Så ser det ut på delar av länsväg 331 mellan Graninge och Stavreviken.

Snabba temperaturväxlingarna i kombination med en saltning har orsakat omfattande slitage på länets vägar.

Den olycksdrabbade länsvägen 331 mellan Graninge och Stavreviken har drabbats så hårt att man har tvingats sänka hastigheten från 90 km/tim ner till 50 km/tim mellan Nordanö och Viksjö.

– Det är saltets fel att vägen har blivit dålig, tror pensionerade brandmannen Hampe Viklund som ingår i Viksjö brandvärn och boende i orten.

På en sträcka av några kilometer ser man hur vägen har skadats i vinter. Tio centimeter djupa hål syns på flera ställen och överallt ser man hur vägbanan har eroderat.

De decimeterdjupa hålen i vägbanan har väckt irritation hos trafikanterna. Bilister har fått skador i hjulupphängningen på deras bilar.

– I helgen drabbades en Stockholmsfamilj. De körde ner i ett hål så att fälgen gick sönder, berättar Hampe Viklund, boende i området.

Teorin om att saltet orsakar problemen med slitaget vill inte Bertil Risberg, arbetsledare Peab, riktigt hålla med om.

– Vi ser att vägarna inne i tätorterna också har drabbats och där lägger vi inte ut något salt, säger han.

Problemet går att finna i de snabba temperaturväxlingarna.

– I höstas var det mycket regn med vatten som lade sig ner i asfaltens sprickor och frös till is när det blev minusgrader. Det fungerar som en slags sprängverkan, säger Bertil Risberg

Peab jobbar intensivt med att fylla igen hål och reparera så gott det går.

När det gäller väg 331 har Peab satt ut blåa hastighetsskyltar med rekommendationen att sänka ner till 50 km/tim.

– Men de flesta struntar i det och kör förbi som inget har hänt på vägen, konstaterar Hampe Viklund.