Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gröna liberalerna?

Ett förslag till nytt idéprogram för Centerpartiet har tagits fram. Men arbetet är inte på långa vägar avslutat.

Det är inte så lätt att vara politiker i Sverige alla gånger.

När någonting klubbats i riksdagen kommer kritiken om att besluten inte är tillräckligt "ideologiska" och att det egentligen bara är urvattnade kompromisser. Förhandla måste nämligen alla politiker göra nuförtiden, både internt i partiet och med företrädare för andra partier, om något ska ta sig förbi idéstadiet.

När partierna sedan ska vara ideologiska, och författa idéprogram och vackra visionsdokument, kommer kritiken om att det bara är tomma ord och uppblåsta fraser. En massa fluff i dokumentform. Var är sakpolitiken? De konkreta förslagen? Det som ska bli verklighet?

När den grupp som arbetat med att ta fram ett förslag till nytt idéprogram för Centerpartiet nu avslutat sitt uppdrag återstår ungefär 17 olika steg innan visionerna förvandlas till något som människor märker i sin vardag.

För det första har förslaget till idéprogram inte ens manglats genom partistyrelsen än.

Sedan blir det stämma.

Och därefter ska det tas fram sakpolitiska förslag, filas på formuleringar och kohandlas med de andra partierna i alliansen. Budskapen ska medieanpassas, lanseras, debatteras och hanteras i regering och riksdag och till slut står vi där med något som får folk att säga "men var är det ideologiska då?". Nej, det är inte lätt att vara politiker alla gånger...

Vad kan man då säga om det förslag till idéprogram som Centerpartiet nu ska diskutera?

Det är en del tomma ord och ett par uppblåsta fraser, det kan till och med de mest trogna centerpartisterna erkänna. Det finns också sektioner av programmet som nästan alla partier kan skriva under på; ibland kan det faktiskt finnas en pedagogisk poäng med att slå fast saker som man tycker borde vara självklara för alla.

Men i förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet går det ändå att se en tydlig ideologisk linje. Om partistyrelsen och ombuden på stämman gör tummen upp till åtminstone de stora dragen i förslaget så kommer ingen att kunna tvivla på att Centerpartiet betraktar sig som ett liberalt parti. Det har man inte alltid varit (och är inte alltid i dag heller), och även då man fört fram liberala ståndpunkter har få företrädare för Centerpartiet vågat ta ordet liberalism i sin mun.

Nu vill dock Centerpartiets ledning påminna medlemmarna, och även tydligt visa utåt, att man är ett liberalt parti.

Man vill också marknadsföra sig som ett grönt alternativ för alla som tror på tillväxt och förklara för alla och envar att man har decentralisering som ett övergripande mål. Kort sagt: Man vill återerövra den landsbygd som man förlorat.

Det här kanske inte känns som ståndpunkter som får tryckpressarna att stanna och nyhetssajter att kollapsa på grund av alltför hård trafik.

Men med tanke på att det under olika, och ofta ganska långa, perioder i historien varit Centerpartiets signum att uppträda otydligt och veligt är det viktigt att partiet sätter ned foten och visar var man står.

Idéprogram måste dock omfamnas även av folk utanför arbetsgrupper och partikanslier. Gräsrötterna i exempelvis Ångermanland måste också kunna ställa upp på det som kommuniceras på pressträffar i Stockholm, och när det är dags för konkreta politiska förslag – japp, nu var vi där igen – måste det som presenteras kunna härledas till idéprogrammet. Det måste därför bli fler liberala förslag, mer decentralisering och ett tydligare fokus på miljön. Att Centerpartiet står upp för alla människors lika värde och allas rätt till integritet, något idéprogramsgruppen vill lyfta fram i sitt förslag, är så självklart att det knappt behöver nämnas; om Centerpartiets företrädare inte försvarar dessa värden kan man ju omöjligen kalla sig liberala.

Om det går att se att framtida förslag från Centerpartiet är sprungna ur idéprogrammet borde det kunna bli ett lyft för hela partiet, inte bara internt, utan även i opinionsmätningarna.

Det kan ju knappast gå sämre än vad det gör i dag.

Anders Rönmark