Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De flesta känner sig pressade att sluta"

– Det låter mycket.
Så säger arbetsrättsjuristen om antalet utköp i Härnösands kommun.
Han menar att de flesta som blir utköpta känner sig pressade att sluta.

Mats El Kott är arbetsrättsjurist med lång erfarenhet, men är inte verksam i Ångermanland. Han poängterar att det inte bryter mot några regler att köpa ut en anställd eftersom det är en gemensam överenskommelse.

Hur vanligt det är att anställda köps ut från kommuner vet han inte.

– Det varierar. På vissa ställen ser man det som rätt bekvämt, säger han.

Han är inte insatt i hur det ser ut i Härnösands kommun, men säger att han tycker att 23 utköp på knappt två år låter mycket.

– Jag tycker att det låter mycket, Men det låter som lite pengar.

Han nämner att det finns tre olika typer av utköp. Det första handlar om ett försök att minska sjukskrivningstalet.

– Det handlar om långtidssjukskrivna. Ofta lite äldre kvinnor som inte riktigt orkar stå emot. Jag tycker själv att det är lite oanständigt, säger han.

Den andra gruppen köps ut på grund av samarbetsproblem. Det är svårt att säga upp en person på grund av personliga skäl. Ofta räcker inte de här problemen för att göra det, menar han.

– Den tredje gruppen handlar om chefer som inte är chefer längre utan arbetar som en vanlig anställd. Där kan det uppfattats som ett problem av den nya chefen att ha en gammal chef under sig, enligt El Kott.

Det kan vid en första anblick verka som en bra affär – få betalt utan att jobba. Men han säger att det finns risker och även juridiska och skattemässiga konsekvenser av ett utköp. Man kan bli avstängd från a-kassan, nollad i sjukförsäkringen och missa avtalspension.

Han påpekar att det inte alltid är negativt för den anställde.

– Om man mår dåligt är det ingen idé att vara kvar på arbetsplatsen.

Antalet månadslöner brukar ligga mellan 6 och 24 månader. Men Mats El Kott väljer hellre att prata belopp eftersom även andra förmåner kan tillkomma.

– Vissa som kontaktar mig gråter eftersom de arbetat hela sitt liv och sedan erbjuds en struntsumma för att sluta. Andra ser det som en möjlighet att göra något annat. Men de flesta känner sig pressade och tvingade att sluta.