Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datorhaveri slog ut länets tre sjukhus

Länets tre sjukhus drabbades av ett allvarligt datorhaveri under flera timmar på tisdagskvällen.
All datakommunikation slogs ut på sjukhusen, vilket till exempel slog ut journalsystem och ip-telefoni.
Ett stort frågetecken är varför reservsystemet inte gick i gång.

– Det här får inte hända. Nu måste vi utreda hur det kunde inträffa som egentligen inte ska kunna inträffa, säger Lars Jensen, landstingets IT-chef.

Länets tre sjukhus har central kommunikationsutrustning på Sundsvalls sjukhus och där skulle man på tisdagen göra ett planerat underhåll. Utrustningen består av två parallella system så att det ena kan ta över om det andra fallerar.

Underhållet görs stegvis och första delen gick bra.

– Sen tog man den andra utrustningen och då blev det något problem så att den gick sönder. Och då händer det också något med den första utrustningen. Vad som händer vet jag inte, men det måste vi utreda. Effekten blev ett avbrott i datakommunikationen och den digitala telefonin, alltså ip-telefonin, säger Jensen

Avbrottet pågick mellan 20.30 och 22.50 under tisdagskvällen. Verksamheten gick därefter över till manuella reservrutiner.

– All kommunikation där man är beroende av datakommunikation drabbades. Alla tre sjukhus i länet drabbades så det var inte bara Sundsvalls sjukhus, säger Lars Jensen.

Journalsystem, system för röntgen och labverksamhet påverkades.

Datorhaveriet kan få följdverkningar för planerad dagverksamhet under onsdagen som kan orsaka ökade väntetider.

Däremot ska dataavbrottet inte ha orsakat några allvarliga konsekvenser för patienter.

– Nej, inte vad jag vet om. Det finns manuella reservrutiner och även tekniska reservrutiner så att man ska kunna klara ett kortare stopp, men jag har inga uppgifter om några sådana konsekvenser, säger Lars Jensen.

Hur allvarligt är det här?

– I mina ögon är det här mycket allvarligt. Det som är mycket allvarligt är att reservsystemet inte gick i gång, säger Lars Jensen.

Har du någon förklaring till vad som har hänt?

– När en sån här sak händer är högsta prioritet att återställa driften. Då är det fokus på att alla tillgängliga resurser sätts in på det. Sen får man titta på vad är det som har hänt och hur kunde det hända. Det är steg två, säger Lars Jensen.

Han säger att nu är situationen under kontroll på sjukhuset.

Det är alltså ingen risk att det här återupprepas inom närtid?

– Det är naturligtvis en fråga som jag inte kan svara på, säger Lars Jensen.

Det här är andra gången inom loppet av två månader som landstingets kommunikationssystem drabbas. I slutet av juli slogs all internetuppkoppling i Sundsvall, Ånge och Kramfors ut på grund av ett kabelbrott.