Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dator bakom dödsbrand

Det var sannolikt ett fel i ett datorbatteri som orsakade dödsbranden i Staffanstorp i Skåne i september, då fem personer omkom.

Den brandutredning som Statens kriminaltekniska laboratorium har gjort pekar på att branden har startat i en dator som i sin tur har antänt en soffa. Men brandorsaken är inte hundraprocentigt fastställd. Det kom fram vid en presskonferens hos Lundapolisen på torsdagen.

Ingenting tyder på att branden skulle ha varit anlagd. Det är alltså en tragisk olycka, sade kriminalinspektör Per Wejsfelt.

Vid branden i villan i Staffanstorp tidigt på morgonen den 2 september omkom en 27-årig kvinna och hennes fyra barn. De tre äldsta var nio, sju och fem år, det yngsta bara tio månader.

Enligt Wejsfelt är det troliga brandscenariot att överhettning orsakat kortslutning i datorns batteri så att brand har uppstått. Datorn har antänt soffan som den stod i och elden har sedan spritts vidare upp längs väggarna till taket.

Det finns ingen annan tänkbar brandorsak. Inga rester av ljus, inga spår av brandfarlig vätska, sade han.

Brandskadorna i villan var inte särskilt omfattande. Alla dödsoffren har omkommit av att andas in rök och giftiga gaser. De påträffades på olika håll i huset, ingen av de omkomna fanns i sina sängar när räddningspersonalen gick in.