Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därmed basta

Norrbotten kräver en bastubadare, menade Norrbottens turistchef i ett brev till regeringen som i höst utser länets nya landshövding.

Gillar den nya landshövdingen inte att basta så blir det svårt och ”direkt impopulärt när landshövdingen färdas i Tornedalen”, skrev turistchefen till civilminister Stefan Attefall (KD) med ursprung i Västerbotten. Turistchefen hänvisade vidare till en lång norrländsk tradition av att fatta viktiga beslut i bastumiljö.

Ja, eller den långa norrländska traditionen av att inte omfatta kvinnor i det viktiga beslutsfattandet. Ett inofficiellt beslutsfattande som sker när bara en mindre grupp sitter nakna i bastun.

Som norrbottniska skribenten Åsa Petersen skriver på egna bloggen åsapetersen.se, osar brevet till Attefall gubbighet. Ett stort problem i Norrbotten, menar hon.

Glastaket för kvinnor är lägre och tjockare här. Uråldriga manliga nätverk fylls på med nya unga män.Så hålls gubbigheten vid liv i generationer. Många viktiga norrbottniska beslut fattas fortfarande av män som badar bastu och groggar med andra män. I dessa bastusällskap är kvinnor sällan välkomna. Det behöver inte ens sägas. /…/ Jag är fast övertygad om att vissa norrbottniska män väljer att fatta beslut i bastun just för att slippa jobbiga kärringar.

Petersens kritik mot det besynnerliga brevet fick stor spridning i förra veckan, och många norrbottningar – kvinnor och män - såg det för gott att agera. Ren överlevnadsinstinkt i ett län som skrämmer bort sina unga kvinnor som söker framtiden någon annanstans.

Petersens blogg översköljdes av kommentarer och kort därefter tog turistbolaget Swedish Lapland öppet avstånd från sin vd:s bastubrev och menade att ”kopplingen till en manlig, odemokratisk och exkluderande beslutskultur i bastumiljö” var ”oacceptabel”.

Nån måste öppna munnen för att skapa förändring. Ibland är det så enkelt

S.S