Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därmed basta

Annons

Norrbotten kräver en bastubadare, menade Norrbottens turistchef i ett brev till regeringen som i höst utser länets nya landshövding.

Gillar den nya landshövdingen inte att basta så blir det svårt och ”direkt impopulärt när landshövdingen färdas i Tornedalen”, skrev turistchefen till civilminister Stefan Attefall (KD) med ursprung i Västerbotten. Turistchefen hänvisade vidare till en lång norrländsk tradition av att fatta viktiga beslut i bastumiljö.

Ja, eller den långa norrländska traditionen av att inte omfatta kvinnor i det viktiga beslutsfattandet. Ett inofficiellt beslutsfattande som sker när bara en mindre grupp sitter nakna i bastun.

Som norrbottniska skribenten Åsa Petersen skriver på egna bloggen åsapetersen.se, osar brevet till Attefall gubbighet. Ett stort problem i Norrbotten, menar hon.

Glastaket för kvinnor är lägre och tjockare här. Uråldriga manliga nätverk fylls på med nya unga män.Så hålls gubbigheten vid liv i generationer. Många viktiga norrbottniska beslut fattas fortfarande av män som badar bastu och groggar med andra män. I dessa bastusällskap är kvinnor sällan välkomna. Det behöver inte ens sägas. /…/ Jag är fast övertygad om att vissa norrbottniska män väljer att fatta beslut i bastun just för att slippa jobbiga kärringar.

Petersens kritik mot det besynnerliga brevet fick stor spridning i förra veckan, och många norrbottningar – kvinnor och män - såg det för gott att agera. Ren överlevnadsinstinkt i ett län som skrämmer bort sina unga kvinnor som söker framtiden någon annanstans.

Petersens blogg översköljdes av kommentarer och kort därefter tog turistbolaget Swedish Lapland öppet avstånd från sin vd:s bastubrev och menade att ”kopplingen till en manlig, odemokratisk och exkluderande beslutskultur i bastumiljö” var ”oacceptabel”.

Nån måste öppna munnen för att skapa förändring. Ibland är det så enkelt

S.S

Annons