Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ska rasister få jobba som lärare och busschaufförer

Måste en busschaufför vara en man med glatt humör, som aldrig uttrycker en åsikt, och knappt märks mellan arbetspassen?

Räcker det inte om hen kör bussen på ett säkert sätt och behandlar alla passagerare professionellt?

Ett tag verkade det inte så i Dalarna, där ledningen tog det säkra före det osäkra och stängde av en busschaufför som uttryckt sig kritiskt mot invandring och flyktingmottagning på Facebook (Dalarnas Tidningar, 7/3). Detta eftersom praxisen är att alla resenärer, oavsett kön, religion eller sexuell läggning, ska behandlas likvärdigt, och Region Dalarna ansåg att chaufförens åsikter var en riskfaktor.

De har givetvis rätt. Det finns alltid en risk att människor i kontaktyrken, som busschaufförer, undersköterskor och lärare, beter sig olämpligt mot kunderna och brukarna. En del för att de är rasister. Andra för att de är homofober, har en taskig kvinnosyn eller en dålig dag. Ingendera är dock skäl för vare sig avstängning eller avsked, så länge ingenting allvarligt har inträffat i tjänsten.

Därför håller det inte att Dalatrafiks vd motiverade tilltaget med att han var orolig för främlingsfientlig ”stämning”. Inte heller är det acceptabelt att lärare sägs upp på grund av förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna, vilket skedde för några år sedan.

Precis som en del tycker att det är olustigt att åka buss med rasister är det för många föräldrar en jobbig tanke att barnet kan komma att undervisas av en sverigedemokrat eller kommunist. Men som journalisten Niklas Orrenius skriver i boken ”Här är allt så perfekt” är det ännu jobbigare att inför sitt barn tvingas försvara ett samhälle där en medmänniska kan få sparken för att hen tycker fel.

Därför var det förhastat av Dalatrafik och Region Dalarna att stänga av busschauffören, om så bara i några dagar. Vissa åsikter må vara vidriga, men i en rättsstat är det hur man utför sina arbetsuppgifter som räknas. Inte vad man tänker när man utför dem.