Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför faller Sverigedemokraterna när integrationsutmaningen växer

Under 2000-talet har Sverigedemokraterna fördubblat sitt väljarstöd i varje val. Även efter det senaste riksdagsvalet har partiet fortsatt att klättra i opinionen.

Men nu är det stopp. Eller åtminstone paus. Det visar flera opinionsmätningar – senast opinionsföretaget Ipsos februarimätning, där SD landar på 16,2 procent (Dagens Nyheter, 26/2).

Siffrorna är visserligen en ökning jämfört med valresultatet på 12,9. Samtidigt är det en snabb tillbakagång sedan toppnoteringen i december, där partiet fick 18,9 procent.

Som Ipsos opinionschef David Ahlin påpekar är det svårt att veta om det är ett hack i kurvan eller en ny trend, men mycket tyder på att invandringspolitiken håller på att falla Sverigedemokraterna ur händerna.

Nu när de andra partierna har flyttat fram sina positioner, och debatten har förskjutits från att handla om migration och volymer till integration, har SD helt enkelt inte särskilt mycket att komma med. Dels för att partiet inte har någon integrationspolitik. Dels för att rollen som underdog försvinner när övriga partiers vitt skilda integrationsförslag viner genom tv-rutan, vilket snarare ger bilden av en livfull inrikespolitisk debatt, än av att det är sju mot en.

Dessutom spelar sannolikt regeringens och flera av oppositionspartiernas 180-gradiga svängning i migrationspolitiken roll. Åtgärderna har både minskat antalet asylsökande och gett väljare som vill strama åt invandringen flera alternativ att välja bland.

En tredje orsak till att SD backar, samtidigt som invandring har seglat upp och blivit den överlägset viktigaste frågan för väljarna, är troligtvis att årets hittills mest omdebatterade integrationsförslag är sänkta ingångslöner. Det ger dagspolitiken en nygammal höger-vänster-betoning, där Socialdemokraterna och LO understryker behovet av utbildning, medan allianspartierna och Svenskt Näringsliv förvisso inte motsätter sig fortbildning, men menar att det måste kombineras med lägre trösklar.

Därmed bleknar konflikten mellan å ena sidan gröna, alternativa och libertarianska värderingar, och å andra sidan traditionella, auktoritära och nationalistiska ideal, som på senare tid har vuxit sig allt starkare i politiken.

Perspektivförskjutningen märks inte bara på SD:s opinionssiffror, utan även genom att Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet, som utgör SD:s motpol på skalan, har backat markant. I Ipsos senaste mätning fick MP 5,3 procent, vilket är den lägsta noteringen på nästan sju år, medan FI ligger på runt två procent.

Tydligare än så blir inte beskedet från väljarna, som ger integrationsfrågan högsta prioritet och därför vill lyssna till olika lösningar och sakliga argument. Valet mellan höger och vänster har sällan varit viktigare än nu.