Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför dör örnäggen

En främmande och oönskad art i Bottenhavet kan vara orsaken till att havsörnens ägg inte längre kläcks i Västernorrland.
Boven verkar vara en havsborstmask som sprider miljögifter och kvicksilver vidare från sediment och fiberbankar utanför skogsindustrierna.

Annons

Det paradoxala är också att orsaken till spridning av miljögifter i näringskedjan kan vara att bottnarna fått mer liv. Det kan innebära att gifterna förs vidare via bottenlevande djur, till fisk och till sist topporganismen havsörnen. Eller för den delen också till människan på sikt.

Mats Tysklind är professor i miljökemi i Umeå och ingår i ett forskarlag med forskare från Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, som arbetar med att kartlägga hur miljögifter rör sig i fiberbankar efter Bottenhavskusten. De tittar också efter var det ser värst ut och funderar över möjliga lösningar.

– Vi är en blandning av kemister och ekologer som jobbar tillsammans med frågan, säger han.

Det var på 1960-talet som man upptäckte hur DDT och andra miljögifter ledde till att bland annat havsörnens ägg blev sterila. Med minskade utsläpp rätade det till sig, men nu är krisen här igen och man ser att halterna miljögifter i äggen nu femdubblats.

Att gifter som DDT, PCB och tungmetallen kvicksilver nu åter ökar i örnarnas ägg sätter forskarna i samband med gamla miljösynder, med miljögifter som lagrats i fiberbankarna utanför industrin under 1900-talet. Men varför de nu sprids från fiberbankarna har man tidigare haft svårt att förklara.

Det som förbryllat är att en hel del av de värsta utsläppen på senare år täckts över av sediment, organiskt material, som inte är lika förgiftat. Därför kan man tro att miljögifterna skulle kunna vara oskadliggjorda, om de får ligga i fred. Men det får de inte.

– Havsborstmasken skiljer sig från de inhemska arterna genom att den gräver sig mycket djupare ner i sedimenten. På så sätt kan de mer djupliggande gifterna komma upp till ytan, säger Mats Tysklind

Han säger också att en väg för miljögifter och tungmetaller att vandra därför är från bottendjur via fiskar till skarv som i sin tur blir föda för havsörn. Eftersom miljögifter anrikas i fettvävnad ackumuleras gifterna i näringskedjorna.

Havsborstmasken har även en förmåga att kunna etablera sig på bottnar som är extrema och har låg syrehalt, där inte inhemska arter i Bottenhavet överlever. Den lever gärna på åldrat organiskt material.

– Det är precis den miljön som finns i de gamla fiberbankerna.

Mats Tysklind påpekar också att man inte bevisat att havsborstmasken är boven i dramat men att man har den teorin och nu med försök ska se hur stor roll den spelar.