Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är vindkraftsindustrin intresserad av ugglor

Förmågan att flyga nästan ljudlöst gör ugglan till en väldigt god jägare. Det gör också att fågeln är högintressant för vindkraftsindustrin.
Just nu pågår forskningsprojekt där man tittar på ugglorna för att få fram tystare vindkraftverk i framtiden.

Den nattaktiva ugglan har inte bara väldigt bra syn och hörsel, den kan även flyga i det närmaste ljudlöst vilket gör att de kan överraska sina byten i mörkret. Just den förmågan, att färdas genom luften utan ett ljud, är något som vindkraftsindustrin tittar närmare på.

Vindkraftsverk kritiseras ofta för att de låter för mycket och tystare teknik är framtidens melodi och därför forskar man på tystare lösningar.

Hur långt gången forskningen är det få som vet, det handlar än så länge om affärshemligheter, men det är känt fåglarnas fjädrar har speciella ljuddämpande egenskaper, vilka intresserar forskare.

– De har speciella fjädrar. Fjädrarna har fransar på kanterna vilket gör att luften bryts på ett sätt så de flyger tyst, säger Krister Karlsson som är djurskötare på Järvzoo.

Dessutom har ugglorna ihåliga ben vilket reducerar deras vikt.

– Ugglorna är gjorda för att vara lätta och tysta, säger Krister Karlsson.

Förutom fransiga kanter har fåglarna även styva fjädrar på framkanten av vingen, samt ett dunigt stoff på den övre delen av vingen vilket också minskar ljudet.

Krister Karlsson har själv svårt att säga om tekniken kan appliceras på vindkraftverk, men utesluter det inte.

– Den främsta orsaken till att de är tysta ska vara de fransiga, oskarpa kanterna, så möjligheten finns nog, säger han.

Om du sett hela veckans avsnitt av Vildriket vet du svaret på frågan, som du hittar här . Var med och tävla om fina priser.

Här kan du se när "Professorn" förklarar varför vissa djur kan se i mörkret .

Undrar du hur Idun och ungarna har det just nu? Här kan du följa björnidet dygnet runt.

Vildrikets sajt hittar du fler avsnitt och inslag!