Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är hela Västernorrland överens om att straffa Socialdemokraterna i regionvalet

Artikel 11 av 37
Ledare om Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Annons
Regionråden Jan-Olov Häggström (S) och Erik Lövgren (S). Foto: Arkiv.

Att väljarna i Ångermanland kommer att straffa Socialdemokraterna för nedskärningarna vid sjukhusen har ett antal opinionsundersökningar redan starkt indikerat.

Men att hela länets dom över den rödgröna majoriteten nu ser ut att bli av närmast gammaltestamentliga karaktär är helt klart uppseendeväckande nyheter.

Källa: Sifo

Läs mer om mätningen här: Stort ras för S i regionen.

Enligt en färsk Kantar Sifo-undersökning rasar nämligen i Västernorrlands stora maktparti Socialdemokraterna med hela 16 procentenheter. Detta samtidigt som Miljöpartiet åker ur regionfullmäktige med sina uppmätta 2 procent på grund av treprocentsspärren.

Och vinnarna är...

De stora vinnarna i mätningen – som är beställd av Moderaterna – är å andra sidan Sjukvårdspartiet som tar 8 procent. Och Vänsterparitet och Sverigedemokraterna, som båda ökar från 7 till 12 procent.

Moderaterna själva skulle för övrigt också backa med en procentenhet till 13 procent, om deras egen mätning nu står sig.

Medelpad mot Ångermanland?

Även om stor hänsyn ska tas till osäkerheten i den här typen av relativt små och lokala mätningar så är bilden som Sifo-mätningen förmedlar riktigt intressant om man också ser opinionsstödet uppdelat mellan de två landskapen.

Källa: Sifo

Läs mer om mätningen här: Stort ras för S i regionen.

Moderaternas Sifo-mätning indikerar – återigen; indikerar – åtminstone att missnöjet med Socialdemokraterna i Region Västernorrland inte enbart handlar om nedmonteringen av akutsjukvården, kvinnosjukvården och BB i Sollefteå. Eller "hotet mot Örnsköldsvik sjukhus", som det ofta brukar heta.

Ser man till opinionsläget i enbart de södra delarna av länet så backar nämligen S med hela 11 procent bara i Medelpad.

(Även Centerpartiets resultat i mätningen landskapsuppdelat är noterbart då man landar på 4 procent i Medelpad men på hela 15 procent i Ångermanland. Det lär om inte annat glädja Sollefteås oppositionsråd Johan Andersson).

De många skandalerna och Thelinaffären

Ett historiskt svagt ledarskap, missnöjet med situationen vid det hårt ansträngda länssjukhuset i Sundsvall och de många skandalerna inom regionen, är sannolikt de faktorer som skulle kunna förklara att missnöjet kan ha spridit sig utanför Ångermanland och Ådalen.

Tanken på att Socialdemokraterna också har förlorat fotfästet i Medelpad är åtminstone oerhört fascinerande.

Den eftervalsanalysen skulle man bra gärna vilja läsa.

Annons