Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskar får säga sitt om EU-patent

Annons

Danska folketingets högtidliga öppnande bjöd på beskedet att det blir en folkomröstning om den kontroversiella frågan om ett gemensamt EU-patent.

Folketinget öppnade traditionsenligt under pompa och ståt med gudstjänst, kunglig närvaro och tal av statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på tisdagen. Den stora politiska nyheten som levererades i samband med regeringsförklaringen är att det blir en folkomröstning om ett gemensamt EU-patent.

Om vi nu ska ha en folkomröstning kommer regeringen att arbeta för ett ja. Vi är övertygade om att ett gemensamt europeiskt patentsystem är bra för dansk ekonomi. För företagen. För löntagarna, sade Helle Thorning-Schmidt i sitt tal.

Den 25 maj 2014 har satts som datum.

Ett gemensamt EU-patent var något som flera medlemsländer kämpade för i decennier innan det till sist klubbades igenom i vintras. Men i Danmark slog justitiedepartementet fast att ett danskt deltagande i en gemensam patentdomstol innebär att Danmark avsäger sig viss suveränitet. En folkomröstning kunde därmed bli aktuell om inte regeringen fick stöd av fem sjättedelars majoritet i folketinget.

Såväl Dansk folkeparti (DF) som Enhedslisten har propagerat för en omröstning.

Mer läsning

Annons