Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danska Telenor vill slippa FRA

Annons

Danska Telenor överväger att koppla om sitt nät för teletrafiken inte ska gå via Sverige.

Orsaken är förra årets FRA-lag som ger svenska myndigheter rätt att avlyssna trafik som passerar gränsen.

Då vi byggde infrastrukturen såg vi Sverige som ett vänligt sinnat land och därför har vi kopplat de två danska landsdelarna i öst och väst samman genom redudanta (parallella) förbindelser: en över Stora Bält och en över Sverige. Det har vi inte sett som ett problem, men då vi hörde att svenskarna förbehåller sig rätten att avlyssna började vi titta på andra möjligheter, säger Telenors nätverkschef i Danmark, Richard Stigaard till Berlingske Tidende.

Enligt Telenor passerar 10-15 procent av bolagets danska datatrafik Sverige och ungefär samma siffra gäller för operatörerna TDC och Telia. All datatrafik hos operatören Tre passerar Sverige, enligt tidningen.

Vi måste väga riskerna för vad vi tror att svenskarna lyssnar på och vad kostnaderna är. En ändring skulle kunna vara klar inom ett par månader, säger Stigaard om möjligheterna för Telenor att dra om kablarna så att de inte passerar Sverige.

Ledningen för Telenor uppger för TT att det här är en fråga för det danska dotterbolaget. Som koncern har Telenor inga planer på att bygga om sin infrastruktur med anledning av FRA-lagen.

Mer läsning

Annons