Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danska julvärdar bjuder in ensamma

Annons

Ingen vill vara ensam på julafton. Men många tvingas till det. I Danmark har man kommit fram till att 132 000 människor är ensamma på julen. Danska Röda korset prövar nu en ny variant för att råda bot på ensamheten.

Lösningen är att helt enkelt para ihop dem som vill vara julvärd med människor som är ensamma. Många ställer upp som julvärd, men färre som vill fira jul med främmande.

Det finns skamkänslor med i bilden, säger Viken Wetlesen vid Svenska Röda korset. Man skäms helt enkelt för att vara ensam.

Annars är hon entusiastisk inför den danska idén, som danskarna i sin tur snott från Norge.

Hela engagemanget hamnar ju hos deltagarna. Röda korset är bara förmedlare. Vi har alternativ jul dit ensamma kan gå på ett 30-tal platser i landet, säger Viken Wetlesen. Men på dessa platser står vi för allting, mat och annat.

Ännu har det inte funnits några planer på att anamma den danska idén, men Viken Wetlesen säger att hon noga tänker att följa hur det går.

Det finns stora möjligheter att det slutar med nya vänskaper.

På internet finns en karta där det går att se i vilka kommuner det finns människor som ställer upp som julvärdar. Det går också att se var de ensamma finns.

Julen är väl den tid på året då människorna längtar efter gemenskap som mest, säger Viken Wetlesen.

Mer läsning

Annons