Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danska favoriten till final i ESC

Emmelie de Forest var knapp favorit inför tisdagens semifinal. Danskan har gjort ett osäkert intryck under upptakten till tävlingen, men hon höll för trycket. Danmark är i final i Eurovision Song Contest.

Det danska avancemanget bör även glädja svenska fans. Emmelie de Forest har en svensk far och kallar sig halvsvensk.

När rösterna var räknade gick det att konstatera att även andrahandsfavoriterna Ukraina och Ryssland gick vidare.

Även Anouk från Nederländerna tog sig till finalen. 90-talsstjärnan blev sista finalist som Petra Mede läste upp.

Klockan nio på tisdagskvällen gick startskottet för Eurovision Song Contest. När programledaren Petra Mede hälsade de europeiska tv-tittarna välkomna till Malmö gick en dröm i uppfyllelse för många svenska schlagerfans.

Upptakten till den första semifinalen har gjort en sak klar. Årets Eurovision saknar en solklar favorit. I pressrummet genomförs varje år en omröstning bland de tillresta journalisterna. Med några timmar kvar till tävlingens start var danska Emmelie de Forest favorit och ledde knappt före Ukraina och Ryssland.

Under den gångna veckan har Emmelie de Forest gjort ett lite osäkert intryck. Men på tisdagskvällen såg sångerskan säker ut. En stor majoritet av fansen i arenan kom från Danmark. Emmelie de Forests framträdande möttes av stort jubel och hon trippade på sina barfotafötter hela vägen till final.

Petra Medes entré via en hiss i scengolvet applåderades bland de utländska journalisterna i Malmö. Annars väckte Sarah Dawn Finer störst bifall i rollen som EBU-kvinnan Lynda Woodruff.

På torsdag går våra nordiska grannar Norge, Finland och Island in i tävlingen. Norska Margaret Berger finns bland favoriterna i semifinal två med låten "I feed you my love". I pressens omröstning låg hon på tisdagen på en andra plats efter favoriten Azerbajdzjan.

Svenske Robin Stjernberg är som bekant direktkvalificerad till finalen som börjar klockan 21.00 på lördag kväll.

Carl Cato/TT Spektra