Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danska barn får längre skoldag

Annons

Danska grundskolebarn ska få längre skoldagar. Totalt vill regeringen öka skoltiden från klasserna 0 till 9 så att det motsvarar tre års extra skolgång jämfört med i dag.

Enligt det kommande förslaget till skolreform ska lågstadiebarnen gå 30 timmar i veckan, mellanstadieeleverna 35 och högstadiet 37 timmar per vecka, erfar Jyllands-Posten.

Förslaget ser ut att ha alla möjligheter att gå igenom i Folketinget.

Vi tycker att det är riktigt, riktigt bra att eleverna får flera timmar. Det har vi själva föreslagit vid vårt sommargruppmöte, säger Konservatives talesperson i utbildningsfrågor, Mai Henriksen.

Hon anser också att det är riktigt att lärarna tillbringar mer tid i klassrummen.

Vi har i många år sagt att det inte är meningsfullt att lärarna bara använder en tredjedel av sin arbetstid på undervisning, säger hon till Danmarks Radio.

Oppositionsledaren, tidigare Venstre-statsministern Lars Lökke Rasmussen är också positiv:

Det är som att höra mitt eget tal vid Venstres landsmöte, säger han.

Antalet timmar som svenska elever maximalt får tillbringa i skolan per vecka är 30 för lågstadiet och 40 för mellan- och högstadiet.

I Danmark vill man att förslaget om veckotimmar ska vara en minimigräns. För högstadiet blir då minimigränsen 37 timmar i Danmark och maxgränsen 40 timmar i Sverige.

I Sverige går eleverna i skolan maximalt 190 dagar om året.

Vi har inte några bestämmelser om exakt hur många timmar eleverna ska vara i skolan. Det finns en läroplan och kommunerna har frihet att bestämma hur målen ska uppnås, säger enhetschef Ingrid Lindskog vid Skolverket.

Mer läsning

Annons