Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansk kultursektor i kris

Det danska kulturlivet är i kris. De senaste veckorna har teatrar och museer offentliggjort att de drabbats av stora underskott, skriver Politiken.

Aalborg Teater, konstmuseerna Aros och Louisiana och konsertinstitutionen Vega i Köpenhamn är bara några av dem som kämpar för att klara ekonomin just nu. Pr-direktören Christian Have försöker förklara varför kulturen i Danmark drabbats så hårt.

Det är tre problem som drar i samma riktning: sponsorerna sviker. Publiken använder inte pengar på spelplatserna och även om många fortfarande köper biljetter till teater, film och annat, kan man se så här i slutet av året att de tänker sig extra mycket för.

Han varnar för att danskarna under 2010 kan komma att mista väsentliga delar av kulturlivet. Ett problem är att politikerna de senaste sju-åtta åren har uppmuntrat till ökad privat finansiering - men i en allmän ekonomisk kris faller sponsorerna bort.