Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansk haschlegalisering väcker oro

Annons

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensens (S) planer på att göra hasch lagligt väcker oro i de skånska kommunerna, skriver Sydsvenskan.

Nu har nitton skånska kommunalråd och regionrådet Anders Åkesson (MP) skickat ett brev med en protest till Jensen.

Det är en uppenbar risk att fler barn och ungdomar kommer över drogen om den säljs i statliga butiker i Köpenhamn. Drogen blir legitimerad, säger Åkesson till tidningen.

Frank Jensen förde i en artikel i Politikken i september fram kravet på en treårig försöksverksamhet med reglerad försäljning av hasch och möjligen också marijuana i Köpenhamn. Enda begränsningen är att köparen måste ha fyllt 18 år.

Inte för att jag vill att fler ska röka hasch, inte för att det är ofarligt. Men hasch måste betraktas som ett rusmedel som vunnit insteg i vår kultur, som alkohol. Många som började röka hasch som unga är i dag vuxna med ett förnuftigt förhållande till drogen, de röker kanske en - två gånger i veckan, sade Jensen i en tidigare intervju med Sydsvenskan.

Frank Jensen har inte alls sin statsminister och socialdemokratiska partikamrat Helle Thorning-Schmidt med sig i planerna.

Regeringens hållning är fullständigt klar. Jag har sett haschskador. Regeringen går inte på något sätt in för fritt hasch, säger Thorning-Schmidt till danska nyhetsbyrån Ritzau.

I maj i år gjorde även justitieminister Morten Bödskov (S) tummen ner för en legalisering, som han menade skulle leda till ökat bruk av hasch.

Hur försöksverksamheten kan utformas konkret ska diskuteras på en kommunalt finansierad haschkonferens i vår.

Frank Jensen är tidigare forsknings- och justitieminister och nuvarande vice partiordförande i Socialdemokraterne efter förlusten i partiledarstriden mot statsminister Helle Thorning-Schmidt 2005.

Mer läsning

Annons